Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Moguće rušenje spomenika bez nacionalnih i religijskih obilježja

4. Novembra 2016.17:19

U 347. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH
Godinjak i drugi: “Normalno” da se udara u ratu

Na suđenju za zločine na području Trnova, svjedokinja Tužilaštva BiH govorila o zarobljavanju na Rogoju i zatočeništvu u selu Dejčići.

Nanić i ostali: Teško maltretiran u hotelu “Radoč”
Na suđenju osmorici optuženih za zločine u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je tokom rata tučen dok se nije onesvijestio.

Bogdanović: Optuženi komandir čete

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da mu je u Konjević Polju u julu 1995. godine komandant bio optuženi Milan Bogdanović.

2. HAG

Mladić: Broj riječi nije prekoračen
U toku protekle sedmice, Haški tužioci i Odbrana Ratka Mladića podnijeli su sudijama završne podneske. Mladićevi branioci nastavili su i sa proceduralnim manevrima, žaleći se na dužinu završnog podneska tužilaca.

3. FOKUS

Moguće rušenje spomenika bez nacionalnih i religijskih obilježja

Žrtve i političare na području Vareša podijelio je nedavno izgrađeno spomenik stradalima te općine. Dok jedni smatraju da spomenik doprinosi integraciji države i odaje počast svim stradalima, drugi ističu da ga treba izmjestiti jer nije izgrađen zakonski.

4. NAJAVA

Naredne sedmice će biti održana suđenja za genocid u Srebrenici i zločine u Čapljini, Prijedoru, Odžaku, Mostaru, Tesliću, Višegradu, Doboju i Vitezu.

    Srđan Kureljušić