Članak

Divjan i ostali: Odgođeno suđenje

4. Novembra 2016.10:57
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu odgođeno je suđenje trojici optuženih za zločin počinjen na području Hadžića i Ilidže zbog odsustva jednog člana Sudskog vijeća.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić je kazao da neće moći saslušati svjedoka putem videolinka jer je jedan član Vijeća odsutan iz opravdanih razloga.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Mustafu Divjana, Ferida Delića i Aliju Gazibaru, nekadašnje pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za mučenje, nečovječno postupanje te nanošenje velikih patnji. Prema optužnici, Divjan je bio pripadnik Četvrte motorizovane brigade ABiH, a Delić i Gazibara vojni policajci ove brigade.

Prema optužnici, Divjan je 22. aprila 1993. nadzirao rad zatvorenika koji su iz logora “Silos” i “Krupa” (općina Hadžići) dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir” (općina Ilidža). Kako je navedeno, nakon što je čuo da su pobjegli Boban Golub i Slobodan Krstić, on se nagnuo iznad tranšeja i rafalnim hicima iz automatske puške pucao u pravcu zatvorenika. Kako stoji u optužnici, ispaljenim hicima pogodio je Ranka Varagića i Slavišu Kapetinu, koji su odmah od zadobijenih povreda preminuli.

Odbrana optuženog Delića je obavijestila Sud da on ide na bolničko liječenje, zbog čega će nastavak suđenja biti naknadno zakazan.

Emina Dizdarević Tahmiščija