Članak

Miletić: Svjedokinja ispričala kako je potrošen novac iz koverte

3. Novembra 2016.16:57
Na suđenju sudiji Azri Miletić za korupciju, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila kako joj je suprug dao kovertu s novcem nakon što je kod njih kući došao jedan čovjek u vezi s poslom.

“Muž mi je dao kovertu da ostavim. Rekao je da je to vezano za posao i za sutkinju Azru. Otvorila sam i vidjela novac, po 500 eura novčanice”, kazala je svjedokinja S-2.

Ona je dodala da je taj čovjek s njenim suprugom pričao o poslovima i da je ubrzo otišao, a da je ona s mužem nakon dva do tri sata otišla po Azru Miletić pred Sud BiH. Kako je napomenula, odranije su s njom imali planiran ručak.

S-2 je posvjedočila da su došli u ugostiteljski objekat u naselju Grbavica, gdje se, na njeno iznenađenje, pojavio čovjek koji je to jutro bio kod njih kući.

Na pitanje optužene, svjedokinja je potvrdila da joj nisu rekli da je taj čovjek bio kod njih kući. Kako je navela, ponovo se razgovaralo o poslu, kao i o politici.

S-2 je ispričala da je koverta s novcem ostala kući i da ne zna zbog čega je njen suprug kazao da je novac bio i za “sutkinju Azru”. Rekla je da joj je muž poslije nekoliko dana kazao da u koverti ima 40.000 ili 50.000, ali i da nedostaje 1.500 eura.

Kako je napomenula, njen suprug je kasnije, nakon što je otišao na put, nazvao i rekao joj da iz koverte izvadi 1.000 ili 2.000 i odnese optuženoj. Svjedokinja je to i učinila.

“Sjele smo. Ispričala mi je da joj je novac potreban za terapiju djetetu. Dala sam joj kovertu”, izjavila je S-2, potvrdivši da je to shvatila kao prijateljsku gestu.

Ona je dodala kako ju je suprug ranije pitao da li mogu posuditi novac Miletićki za terapiju, ali da tada nisu bili u mogućnosti.

Svjedokinja je navela da se njen suprug i Miletić poznaju jer su imali zajednički problem zbog porasta kredita u švajcarskim francima. Jednom su o tome razgovarali na zajedničkom ručku, na kojem je bio i predsjednik udruženja koje se bavilo tim pitanjima.

Miletić je optužena kao sudija Suda BiH za primanje dara kako bi izdejstvovala povoljan ishod u jednom predmetu. Prema Tužilaštvu, kontakte sa Miletićkom i dvojicom optuženih u tom predmetu ostvarivao je S-1, suprug današnje svjedokinje.

Svjedokinja S-2 je ispričala da joj je kasnije suprug tražio novac iz koverte i da je brzo nestao. Kako je napomenula, od tog novca su renovirali kupatilo i dio izvojili za kupovinu automobila.

Ona je kazala kako je njen suprug kasnije otišao na duži poslovni put.

“Jednom me nazvao i rekao da bi trebao zaraditi, dobiti novac, i da bi mi ga poslao da odnesem Azri. Spominjao je da bi možda trebalo otići do Zenice ili Banjaluke, da se sastanem s nekim licima”, kazala je S-2.

Na pitanje zbog čega je taj novac trebao za Miletićku, ona je odgovorila da je suprug pričao da hoće da joj pomogne u vezi “kupovine, isplate stana, šta već”.

U tom periodu, kako je navela, optužena je pozivala i situacija je bila neprijatna jer je prenosila što joj je suprug govorio, ali da “joj se nije vjerovalo”. Shvatila je, kako je rekla, da je Miletićki nešto bilo obećano. Izjavila je da taj novac nikad nije stigao.

Na pitanje Odbrane, ona se nije mogla sjetiti da joj je Miletićka jednom na telefon kazala: “Pa rekao mi je da će mi to za dijete naći.”

S-2 je potvrdila da je jednom Miletićki po nagovoru supruga rekla da je s njim bila u Švajcarskoj, što nije bila istina.

Za nastavak suđenja 17. novembra biće pozvan svjedok S-1.

Marija Taušan