Radio Justice sedmični magazin: Ratna silovanja – zločin s produženim djelovanjem

28. Oktobra 2016.16:45

U 346. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

  1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Marinković: Zatražena osuđujuća presuda

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi istaklo kako je van razumne sumnje dokazalo da je optuženi Dragan Marinković 1992. godine počinio zločine na području općine Milići, i zatražilo osuđujuću presudu.

Arifović i drugi: Saznanja o ubistvu komšije

Na suđenju bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) za zločin počinjen u Srebrenici, svjedok je ispričao kako je saznao sa smrt komšije Živana Prodanovića u selu Ratkovići.

Godinjak i ostali: Udaranje i maltretiranje u Trnovu

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Trnova, svjedokinja Tužilaštva je rekla da je optuženi Edhem Godinjak znao za maltretiranja zatočenih.

  1.       HAG

Tribunal odbio Mladićev zahtjev za izuzeće sudija

Haški proces generalu Ratku Mladiću bliži se kraju, nakon što je Haški tribunal odbio zahtijev Mladićeve odbrane za izuzeće trojice sudija.

  1.      FOKUS

Ratna silovanja – zločin s produženim djelovanjem

Oko 1.000 žrtava ratnog silovanja u BiH ne mogu biti majke. Razlog tome, uz psihičku komponentu koja blokira odnos s muškarcem, jesu netretirane infekcije koje su nastale opetovanim silovanjem i dovele do zapušenja jajovoda.

  1.       NAJAVA

Naredne sedmice na Sudu BiH nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u Srebrenici, Bratuncu, Goraždu, Bužimu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Odžaku, Livnu, Hadžićima, Sokocu, Tesliću, Derventi, Ljubuškom, Prozoru i Sanskom Mostu.

    Srđan Kureljušić