Članak

Stričeviću devet godina zatvora

27. Oktobra 2016.14:26
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) osudio je Slavka Stričevića na devet godina zatvora za zločine na području Bosanskog Petrovca.

Stričević, bivši pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske (RS), proglašen je krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1992. godine.

Prema presudi, nakon što je izvjesni Obrad Ožegović 28. juna 1992. godine ubio jednog zarobljenika, optuženi Slavko Stričević je dvojici zarobljenika naredio da tijelo prenesu na traktorsku prikolicu, te su se odvezli do Derviševe jame. Kada su stigli, kako se navodi u presudi, Stričević im je naredio sa tijelo svuku sa prikolice, a nakon toga je optuženi u njih pucao iz automatske puške. Zatim su tijela ubijenih bačena u jamu.

“Sud je našao da je optuženi učestvovao u nečovječnom postupanju prema trojici ratnih zarobljenika, te ubistvu dva ratna zarobljenika. Da je optuženi počinio djelo, proizilazi iz iskaza svjedoka i materijalnih dokaza”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Božidarka Dodik.

“Sudsko vijeće nije moglo prihvatiti izjavu optuženog Stričevića da nije učestvovao u ovim zločinima, jer iskaz nema valjano uporište”, rekla je Dodik.

Stričeviću će u kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 23. maja do 14. septembra 2012. godine.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević