Članak

Ahmetbašić: Vojnici tukli sve redom

25. Oktobra 2016.16:09
Pred Osnovnim sudom u Brčko distriktu pročitan je iskaz bivšeg zatvorenika iz Šumskog gazdinstva "Okrajci" u Gornjem Rahiću, u kojem navodi da je najviše maltretiran noću.

“Udarali su me nepoznati vojnici koji su se oslovljavali nadimcima. Jednom prilikom, od njihovih udaraca spasila me je druga grupa muslimanskih vojnika koje sam poznavao od ranije”, naveo je Zoran Delić u iskazu koji je pročitan u sudnici.

Kako stoji u Delićevom iskazu, prostoriju u kojoj su bili zarobljenici otključavao je stražar sa nadimkom “Žućo”. U toj prostoriji, prema navodima Delića, ulazili su vojnici i tukli sve redom, naročito kada pretrpe gubitke na ratištu.

U iskazu koji je pročitao tužilac Radmilo Ivanović stoji da je Delić zarobljen kao vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) u maju 1992. godine na brčanskom ratištu i doveden u zarobljeništvo u Gornji Rahić (općina Brčko).

Prema navodima svjedoka, bio je zatvoren u jednoj hladnjači na Šumskom gazdinstvu u Okrajcima.

Iskaz Delića pročitan je na suđenju Mirsadu Ahmetbašiću, koji je optužen da je kao pripadnik 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu Armije Republike BiH (ARBiH) u više navrata sam ili zajedno sa drugima psihički i fizički zlostavljao zatvorene civile i vojnike srpske nacionalnosti, a koje je obezbjeđivao kao stražar u krugu bivšeg Šumskog gazdinstva “Okrajci” kod Brčkog.

Odbrana Ahmetbašića je prigovorila iskazu svjedoka. Branilac Mirsad Islamović je kazao da se radi o osobi koja je liječeni alkoholičar i koja je u pročitanom iskazu navela da je lud i da će tražiti da se iskaz poništi.

Na ovom suđenju, tužilac je uložio 109 materijalnih dokaza. Tužilac je najavio svjedočenje još jednog svjedoka koji se nalazi u inostranstvu, nakon čega će biti završen dokazni postupak Optužbe.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.

Mirsad Arnautović