Članak

Vasiljević: Optuženi tvrdi da je Dragan Garić ubio Mušu

24. Oktobra 2016.13:08
Svjedočeći u svoju korist u Okružnom sudu u Banjaluci, optuženi Mlađen Vasiljević je rekao da je Mušu Muhedinovića ubio Dragan Garić, negiravši navode optužnice koji se njemu stavljaju na teret.

“Mušu i njegovu porodicu sam poznavao i nikad nismo bili u sukobu. Tog dana sam bio ispred zgrade kada su došli Garić i Brane Dmičić i tražili da im dam auto jer imaju naređenje da Mušu odvedu u Ključ. Primijetio sam da su bili pijani i bojao sam se da će slupati auto, pa sam rekao da ću ih ja odvesti”, izjavio je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, otišli su do kuće Nikole Antonića, a Dmičić i Garić su otišli zvati Mušu. Svjedok tvrdi da je ostao u autu sa Bobanom Matićem.

Kada su doveli Mušu, pojasnio je svjedok, krenuli su prema Ključu. Dmičić je, kako je kazao svjedok, tješio Mušu govoreći da ide na informativni razgovor.

“Poslije nekoliko kilometara Garić mi je rekao da skrenem prema selu Treskavica i da mora sa još jednom osobom obaviti neki razgovor. Skrenuo je i Garić mu je rekao da zaustavi vozilo, iz kojeg su izišli Garić, Dmičić i Mušo. Garić je Mušu odveo nekoliko metara ispred auta i ispalio rafal iz automatske puške u njega. Mušo je pao u provaliju pored puta, a rafal je ispucao i Dmičić, ali mislim da ga nije pogodio. Poslije toga sjeli su u auto i vratili smo se u Ribnik”, posvjedočio je optuženi Vasiljević.

Prema njegovim riječima, dva dana nakon toga su mu opet tražili auto i, pošto ih je odbio, rekli su mu da je izdajnik i od tada više nije pričao sa Garićem.

Vasiljević je izjavio da mu se ranije obraćao Dmičić i tražio da kaže da on nije pucao.

Vasiljević je optužen da je zajedno sa Draganom Garićem, koji je preminuo 1995. godine, ubio Mušu Muhedinovića. Nakon što su ga odveli do sela Treskavac, Vasiljević ga je, prema optužnici, uhvatio za rame i povukao par metara prema ivici puta i iz neposredne blizine u njega ispalio više metaka. Mušino tijelo je pronađeno proslije rata.

Prema optužnici, Garić je bio zamjenik komandira odjeljenja policije u Ribniku.

Optuženi Vasiljević je kazao da je 1992. godine radio kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Ribniku, gdje su Muslimane privodili na informativni razgovor. Dodao je da su jedne prilike Muslimani pucali na auto i ubili komandira policije i ranili dva ili tri policajca.

Na ovom suđenju je svjedočio i Mirko Rosić, Vasiljevićev kum. On je rekao da jako dugo poznaje Vasiljevića i da je siguran da nije ubio Mušu.

Svjedočenjem Rosića završen je dokazni postupak na suđenju Vasiljeviću. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 11. novembar.

Goran Obradović