Radio Justice sedmični magazin: Manje zatvorske kazne i naplata štete zbog boravka u zatvoru

21. Oktobra 2016.16:52

U 345. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Andabak: Uzaludno svjedočenje 12 svjedoka
Zbog privremene zabrane obavljanja dužnosti Bajri Čiliću, 12 svjedočenja koja su bila u korist odbrane Zdenka Andabaka na suđenju za zločin počinjen u Livnu nemaju nikakav značaj.

Orić i Muhić: Likvidacija sudije Slobodana Ilića
Na suđenju za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice i Bratunca, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da mu je optuženi Naser Orić rekao da je “preklao zarobljenika Slobodana Ilića”.

Nanić i ostali: Saznali za stradanje oca u bužimskom zatvoru
U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako je njihov otac Jusuf Dizdarević u decembru 1994. odveden u zatvor u Bužimu, gdje je umro.

2. FOKUS

Manje zatvorske kazne i naplata štete zbog boravka u zatvoru
Zbog pogrešne primjene zakona ukinuto je 20 presuda za genocid i ratne zločine počinjene u BiH. Kazne su smanjene za oko 150 godina zatvora, a dva osuđenika tužila su Bosnu i Hercegovinu radi naplate nematerijalne štete.

3. NAJAVA SUĐENJA

Sljedeće sedmice biće nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Doboju, Bužimu, Kotor –Varoši, Trnovu, Brčkom, Prijedoru, Orašju, Bileći, Rogatici i Foči, Sokocu, Odžaku, Mostaru, Čapljini, Bihaću, Milićima, Sankom Mostu, Ljubuškom, Tesliću i Hadžićima.

    Srđan Kureljušić