Članak

Velagić Safet i Muhko: Kratak spoj kod optuženog

20. Oktobra 2016.16:57
U nastavku suđenja za zločin u Bugojnu, vještakinja Odbrane je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku kazala da je optuženi Muhko Velagić bio neuračunljiv u vrijeme počinjenja krivičnog djela.

“Muhko Velagić, u vrijeme izvršenja krivičnog djela, nije bio uračunljiv i nije mogao upravljati svojim postupcima. Pripada tipu jako osjetljivih osoba u stresnim situacijama”, rekla je Kadrija Šabić-Haračić, vještak neuropsihijatrijske struke.

Ona je potvrdila kako je nalaz urađen na osnovu medicinske dokumentacije, izjava svjedoka i na osnovu pregleda, odnosno razgovora sa optuženim, te je zaključila kako se radi o “reakciji kratkog spoja”.

“Apsolutno sam sigurna da je nastupila reakcija kratkog spoja. Ja sam sigurna u svoj nalaz. Divim se sudijama, kako će donijeti odluku”, kazala je Haračić-Šabić.

Tužilac Ahmed Mešić predložio je novo, timsko vještačenje koje bi trebali obaviti Alma Bravo-Mehmedbašić i Abdulah Kučukalić. Iako se ovome protivila Odbrana, Sudsko vijeće je donijelo odluku o novom vještačenju o stanju uračunljivosti Muhke Velagića u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Muhko i Safet Velagić, bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optuženi su za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen krajem jula 1993. godine na mezarju Crnić nadomak Bugojna, kada je od posljedica premlaćivanja preminuo Marijo Zrno.

 

Kenan Kavazović