Članak

Disciplinski postupak zbog “pet mrtvih glava”

17. Oktobra 2016.12:25
Iz Ureda disciplinskog tužioca je pojašnjeno da je postupak protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića pokrenut jer u optužnicu protiv Gligora Begovića za ratni zločin nije uključio stradanje pet osoba iako je za to bilo dovoljno dokaza.

This post is also available in: English

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović rekao je u predstavljanju tužbe da je postupak protiv Janjića pokrenut na osnovu dokaza, a ne medijskog pritiska.

“Kada govorimo o ovom postupku, dosta govora u medijima je bilo da je postupak pokrenut zbog rada na predmetu Naseru Oriću i zato radi javnosti, Ured disciplinskog tužioca želi jednostavno reći da je postupak pokrenut samo radi ‘pet mrtvih glava’, koje tužilac nije naveo u optužnici a za šta je bilo dokaza”, rekao je Hadžiomerović.

On je dodao da je optužnica protiv Begovića za zločine u Bijeljini potvrđena tek nakon što je Sud BiH četiri puta vraćao na doradu, te da to predstavlja “nemaran rad u službi”.

“Ovo je najeklatantniji primjer slučaja u kojem optužnica ne sadrži sve za što postoji dovoljno dokaza. Također treba naglasiti da nakon što je Begoviću izrečena osuđujuća presuda, on je oslobođen krivice za ubistva dvije osobe koje su naknadno ubačene u optužnicu. U obrazloženju presude se navodi da tužilac uopšte nije izvodio dokaze o ovim ubistvima”, rekao je Hadžiomerović.

Disciplinski postupak protiv tužioca Državnog tužilaštva Janjića pokrenut je u martu ove godine zbog nemarnog rada u službi.

U julu ove godine, Begović je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene 1992. godine nad civilima u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine. Naser Orić i Sabahudin Muhić su optuženi za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti u selima oko Bratunca i Srebrenice. Tužilaštvo BiH trenutno izvodi dokaze na tom suđenju.

Pravni zastupnik tužioca Janjića, Fahrija Karkin, rekao je da disciplinski postupak protiv tužioca treba biti odbačen jer se radi o “udaru na tužilačku slobodu”.

“Moj branjenik se nije medijski eksponirao i ja sam se nadao odbačaju. U 90 posto slučajeva na kojima radim postoje ovakve situacije i zato smatram ovu tužbu udarom na tužilačku slobodu i neovisnost”, kazao je Karkin.

Uz matrijalne dokaze, disciplinski tužilac je želio kao svjedoke pozvati sutkinju Vesnu Jesenković i predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, dok je Odbrana predložila 12 svjedoka, među kojima su bili tužioci i sudije, kao i pravni eksperti.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a odbila je sve prijedloge za saslušanje svjedoka, a glavna rasprava u ovom postupku zakazana je za 24. novembar.


US Embassy - Logo“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

 

Denis Džidić


This post is also available in: English