Radio Justice sedmični magazin: Preko željeza do hljeba

14. Oktobra 2016.12:02

U 344. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Josipović i ostali: Predaja Srebreničana u Sandićima
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je vidio predaju ljudi u Sandićima kod Bratunca u julu 1995. godine.

Ristanić: “Oslobađanje” Brčkog za dva miliona maraka
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je jedinica “Garda” iz Bijeljine angažovana za novac da “oslobodi” Brčko u maju 1992. godine.

Akeljić i ostali: Šišanje zatvorenika u “Crnoj kući”
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je tokom 1993. dolazio u “Crnu kuću” u mjestu Kruščica (opština Vitez), gdje je viđao zatvorenike, ali da na njima nije vidio tragove bilo kakvog nasilja.

2. HAG

Odbrana Mladića tražila izuzeće trojice sudija
Odbrana Ratka Mladića nastavila je proceduralnu ofanzivu kojom nastoji da dobije na vremenu uoči okončanja procesa koje se neminovno približava. Branioci su, naime, zatražili da iz apelacionog veća Tribunala koje će odlučivati o dvije žalbe koje je odbrana podnijela, budu izuzeta čak trojica sudija zbog navodne pristrasnosti na Mladićevu štetu.

3. FOKUS

Romi – Preko željeza do hljeba
Mnogi su civili i borci romske nacionalnosti izgubili živote u proteklom ratu u BiH, ali o tome danas gotovo da i nema podataka. Država je, tvrde Romi, podjednako nezainteresirana i za njihove egzistencijalne probleme i diskriminaciju sa kojom se suočavaju danas.

4. NAJAVA SUĐENJA

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine u Prijedoru, Zvorniku, Bužimu, Doboju, Mostaru, Srebrenici, Odžaku, Livnu, Čapljini, Ljubuškom, Milićima, Hadžićima, Tesliću i drugim gradovima u BiH.

    Srđan Kureljušić