Članak

Stričević: Dodatni svjedoci Odbrane

10. Oktobra 2016.14:18
U nastavku obnovljenog suđenja, Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) djelimično je prihvatio dodatne dokazne prijedloge Odbrane Slavka Stričevića, optuženog za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene 1992. godine na području Bosanskog Petrovca.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog za saslušanje dva svjedoka, jer imaju određena saznanja o relevantnim okolnostima i događajima, dok su ostali prijedlozi odbijeni zbog nepostojanja konkretnih argumenata za njihovo provođenje.

Zbog proteka više od mjesec dana neodržavanja ročišta, federalni tužilac Munib Halilović je pročitao optužnicu, te su formalno pročitani i uloženi dokazi Optužbe i Odbrane iz prvostepenog postupka.

Federalno tužilaštvo je kazalo da nema novih dokaznih prijedloga, dok je Odbrana rekla da ostaje kod ranijeg prijedloga dokaza.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Božidarka Dodik je kazala da će se naknadno odlučiti o prijedlogu za vještačenje optuženog, kada se dostavi nova medicinska dokumentacija.

Vrhovni sud FBiH je početkom maja po drugi put ukinuo presudu kojom je Slavko Stričević osuđen na deset godina za zločin počinjen na području Bosanskog Petrovca 1992. godine.

Kantonalni sud u Bihaću je u novembru 2015. Stričevića proglasio krivim da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske (RS), nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i dvojicu ubio. Ovaj sud je Stričevića osudio i 2013. godine.

Posljednjim ukidanjem presude naloženo je ponovno održavanje suđenja pred Vrhovnim sudom FBiH.

Naredno ročište je zakazano za 24. oktobar kada će se saslušati dva svjedoka Odbrane.

 

 

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija