Članak

Podignuta optužnica za zločine u Zaklopači

6. Oktobra 2016.10:13
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika policijskih i vojnih struktura Republike Srpske (RS) zbog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača kod Milića u proljeće 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Radomira Pantića, Blagoje Vojvodića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, NenadaVukotića, Nikole Lošića i Čede Bogičevića.

Kako su naveli u Tužilaštvu, optužnica se odnosi na ubistvo najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, staraca i 11 djece starosti od četiri do 12 godina. Zločin je počinjen 16. maja 1992. godine, prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača.

Kako se navodi, žrtve su ostavljene na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i ukopavanje u masovne grobnice. Za žrtvama se tragalo duže od deset godina, a u masovnoj grobnici 2004. godine su otkriveni i identificirani posmrtni ostaci 54 žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga.

Navode optužnice, kako su najavili iz Tužilaštva, dokazivat će pozivanjem više od 110 svjedoka i vještaka, među kojima su predstavnici žrtava. Uz optužnicu je priloženo više od 1.100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Haris Rovčanin