Članak

Papić: Optuženi nije naređivao radnom vodu

6. Oktobra 2016.12:48
Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, svjedok Kantonalnog tužilaštva je izjavio da optuženi Veljko Papić nije mogao naređivati radnom vodu.

Delivoj Radulović je krajem 1992. godine došao na Grbavicu i bio je komandir čete Drugog bataljona Motorizovane brigade, a optuženi Veljko Papić njegov zamjenik. Komanda čete, kako je kazao svjedok Radulović, bila je u Beogradskoj ulici.

On je naveo da mu je poznato da je bio radni vod na Grbavici, koji su i oni nekada koristili radi ispomoći ljudima koji su obezbjeđivali ogrjev. Prema njegovom mišljenju, radni vod je formirala civilna vlast i u njegovom sastavu su bili ljudi koji nisu mogli ići na liniju.

Kantonalna tužiteljica Aida Turić je predočila svjedoku zapisnik iz istrage, u kojem stoji da je rekao da je radni vod formiran na inicijativu Veljka Papića. Radulović je odgovorio da nije mogao tako izjaviti jer Papić, kao njegov zamjenik, nije mogao formirati radni vod.

“Inicijativa je mogla biti jedino da je on saznao da postoji radni vod i da se iskoristi za ispomoć. Mijenjam tu izjavu. Možda sam imao neku tremu (…) Radnim vodom je rukovodio Putnik. Ja sam Papiću izdavao naređenja, on Putniku prenosio, a on dalje radnom vodu”, kazao je svjedok.

Tužiteljica je u još jednom dijelu ukazala svjedoku na razliku u izjavama – u istrazi je rekao da je Papić neposredno rukovodio radnim vodom. Radulović je to negirao, kazavši da Papić nije mogao naređivati, jedino je mogao prenositi naredbe.

“On nije mogao raditi mimo naredbe. Jedino je u mojoj odsutnosti mogao. On nema samostalnosti. Ne ostajem kod te izjave. On je više sarađivao s njima, ali je on direktno prenosio moje naredbe njima”, pojasnio je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane i Sudskog vijeća, svjedok je rekao da Papić u njegovom prisustvu nije nikoga maltretirao, te da se niko nije žalio na njega.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1994. u naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Na suđenju je pročitan iskaz Ibrahima Čajića, koji je u međuvremenu preminuo. U izjavi koju je dao 2014. godine, svjedok je kazao da je njega i sina srpska vojska angažovala u radni vod čije je zbirno mjesto bilo na Vracama. Za poslove koje je obavljao nije imao naknadu.

Jedne prilike, prema izjavi, u zgradu Općine Novo Sarajevo došao je vojnik Papić, naoružan i sa šeširom na glavi. Papić ga je, kako je naveo svjedok, odveo u Beogradsku ulicu da bi iz jedne zgrade prenio ženu srpske nacionalnosti do kola hitne pomoći.

“Mi smo je stavili u deku, ali su vlakna deke pukla i žena je pala. On je pokušao mene da udari, ali sam se odbranio, i opsovao mi je majku”, stoji u iskazu svjedoka.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija