Članak

Miletić: Kontaktirala S-1 na molbu optužene

6. Oktobra 2016.17:28
Na suđenju sudiji Azri Miletić za korupciju, svjedokinja Tužilaštva izjavila je da je na molbu optužene kontaktirala zaštićenog svjedoka u ovom predmetu.

Vlatka Hajdarević je kazala da ju je Miletić, sa kojom je bila prijateljica, zamolila da svjedoku S-1 prenese da je prisluškuju i da će ona njega zvati. Hajdarević se krajem decembra 2014. nakratko sastala sa S-1 i to mu prenijela.

Ona je kazala da je S-1 nakon nekoliko dana nju nazvao i pitao je da li je sve u redu. Svjedokinja je potvrdila i da su se Miletić i S-1 sastali početkom januara 2015. u prodavnici u kojoj je radila kao trgovac.

“Oni su sjedili u toj prostoriji koja je bila kao magacin i razgovarali… Oboje su imali taj problem sa švicarskim francima… Čula sam kad je ona rekla za tu ratu”, kazala je Hajdarević, navodeći da inače nije čula o čemu su razgovarali.

Miletić je optužena kao sudija Suda BiH za primanje dara kako bi izdejstvovala povoljan ishod jednog žalbenog postupka. Prema Tužilaštvu, S-1 je ostvarivao kontakte sa optuženima u tom predmetu.

Svjedokinja je kazala da je osim S-1, Miletić zamolila još jedino da obavijesti njenog sina da je prisluškuju.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja Hajdarević je potvrdila da je optužena i ranije dolazila kod nje u prodavnicu i da je sa koleginicama takođe znala popiti kafu.

Na prisluškivanim snimcima razgovora, Hajdarević u dva navrata svjedoku S-1 spominje kofer – prvi put da se trebaju naći zbog kofera, a uoči susreta u prodavnici da dođe i pogleda ga jer traje popust.

Hajdarević je rekla da je S-1 “stvarno namjeravao i da kupi kofer” i da je to rekla i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilac Džermin Pašić postavio joj je niz pitanja zbog čega mu kada ju je on saslušavao nije rekla da je propustila to da kaže SIPA-i ili da nije zapisano ili da želi da doda. Hajdarević nije mogla precizno da se izjasni i nakon insistiranja tužioca kazala je:

“Sjećate li se vi kako se taj razgovor završio? Rekli ste da nije uzela 100.000, nije uzela ni marke. Skočili ste i otišli”, rekla je Hajdarević.

Tužilac je rekao da nije tako bilo, a svjedokinja je zatražila pauzu.

Hajdarević je kazala da Miletićku poznaje od 2003. i da joj je poznato da je imala novčanih problema, prevashodno zbog kredita u švajcarskim francima. Navela je i da su jedna drugoj posuđivale novac, a da optužena nikad nije nikome ostala dužna. Na pitanje optužene da li joj je ona sugerisala da koristi konspirativne riječi u komunikaicji sa S-1, Hajdarević je rekla da nije.

Nakon svjedočenja Hajdarević, tužilac Pašić je rekao da – nakon današnjeg, a posebno prošlog svjedoka, Vlade Adamovića, ima sumnju da Odbrana ostvaruje kontakte sa svjedocima Tužilaštva. Kao i na prošlom ročištu, najavio je da će to ispitati.

Odbrana je istakla da nije imala nikakve nezakonite kontakte sa svjedocima. Postavila je pitanje zbog čega bi uticala na svjedoke kao što je Adamović, koji još od istrage ima povoljan iskaz za Odbranu.

Suđenje će biti nastavljeno 13. oktobra.

Marija Taušan