Članak

Mešinović i ostali: Teško pretučeni punac

29. Septembra 2016.12:29
Na suđenju za zločin počinjen u Nemili kod Zenice, svjedok Optužbe je ispričao kako je nakon pretresa u selu Gojakovac zatekao punca pretučenog.

Svjedok Dragan Bencun je pred Kantonalnim sudom u Zenici kazao da je u selo došao dan nakon pretresa.

“Obišao sam punca Jovu Savića, koji je bio nevjerovatno premlaćen. Nije mogao ni da govori. Sav je bio modar i izobličen. Tek nakon nekoliko dana je mogao malo da priča. Rekao mi je da su u njegovom premlaćivanju učestvovali Neslanović zvani Car i komšija Safet Kovačević. Umro je nakon nekoliko dana”, prisjetio se Bencun.

On je rekao da su i drugi ljudi pričali da su ih tukli.

“Pominjali su Asima Mešinovića, jer su ga poznavali… Na njega mi je krivo jer smo bili prijatelji”, dodao je svjedok.

Asim Mešinović, Ernard Neslanović i Safet Kovačević optuženi su za mučenje civila tokom iznuđivanja priznanja o nelegalnom oružju.

Svjedok Bencun je kazao da je, od osobe koja je tada imala devet godina, čuo da je Neslanović u kući Jove Savića udario dijete i prijetio da će zbosti Cvijetu Savić, ali da su ga drugi spriječili u tome.

On je naveo da mu se Mešinović jednom javio i pitao ga otkuda potiče priča da mu je on maltretirao sestru. Svjedok mu je odgovorio da ne zna i da mu je majka Darinka rekla da to nije tačno.

Svjedokinja Darinka Bencun je napomenula da se zbog starosti ne može puno toga sjetiti. Ona nije mogla prepoznati Asima Mešinovića jer ga nije vidjela više od dvadeset godina.

Kazala je da je on bio prijatelj njene djece i da je nju i kćerku spasio tog dana kada je vršen pretres kuća u njihovom selu Gojakovac.

“U kući smo bile ja i kćerka. Potjerali su nas s ostalim komšijama u šumu. Taj Asim je viknuo da vrate nas žene kući. Pretresli su kuću, ali nas nisu dirali”, prisjetila se Darinka Bencun.

Ona je dodala da se čulo pucanje iz šume, ali da nije vidjela ko je pucao i ko je tukao komšije Jovu i Iliju, o čemu je čula naknadno.

Optuženi Mešinović se predstavio svjedokinji i zatražio od nje da potvrdi da on nije maltretirao njenu kćerku, što su, kako je rekao, kazali drugi svjedoci Optužbe. Svjedokinja je potvrdila da ih on nije maltretirao.

Mešinović i Neslanović su optuženi kao nekadašnji policajci, a Kovačević kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Suđenje se nastavlja 24. oktobra.

Dženana Sivac