Članak

Vasiljević: Svjedok vidio ubistvo Muhedinovića

27. Septembra 2016.14:27
Svjedok Okružnog tužilaštva u Banjaluci rekao je da je vidio kako je optuženi Mlađen Vasiljević ubio Mušu Muhedinovića na području Gornjeg Ribnika.

Brane Dmičić je svjedočio kako je tokom 1992. godine radio kao policajac u Ribniku te da je poznavao Muhedinovića.

“Na dan ubistva nisam bio na dužnosti, bio sam kod punca, kod njegove kuće. Čuo sam da me s puta zove Boško Matić i govori da me traži Dragan Garić. Otišli smo do kuće Nikole Antonića, gdje sam zatekao Garića, Vasiljevića, Antonića i njegovu suprugu Maru, a u dvorištu je bio Mušo”, kazao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, Garić mu je rekao da treba da privedu Mušu i nekog Filipovića u Policijsku stanicu Ključ i pokazao mu je patrolni nalog.

“Garić je insistirao da Muhedinović izađe iz dvorišta i krene sa nama, dok je Antonić govorio da ostane u dvorištu. Tu je bio parkiran bijeli ‘jugo’ od Vasiljevića, a Garić je rekao da je pokvareno policijsko vozilo. Poslije 15-20 minuta, u auto smo ušli – Vasiljević za volan, Garić pored njega, a pozadi smo sjeli Mušo, Matić i ja”, ispričao je Dmičić.

Svjedok je kazao da su krenuli prema Ključu. “Nastavili smo prema Treskavcu, a to nije put prema Ključu, ali niko u autu nije ništa govorio. Prošli smo Treskavac i tada je Muhedinović govorio: ‘Dragane, nemojte’, a poslije nekih 100 metara Garić je rekao Vasiljeviću da zaustavi automobil”, izjavio je svjedok.

Kako je pojasnio, svi su izišli iz auta i Mlađo je uhvatio Mušu za rame i odveo ga par metara ispred vozila i iz pištolja mu ispalio dva ili tri metka u leđa. “Muša je pao na stomak”, kazao je svjedok, pojasnivši da je Garić rekao da idu nazad i da pomjeri tijelo u stranu.

O ovom događaju svjedok je, kako je kazao, ispričao supruzi i tadašnjem komandiru Dušanu Stanareviću.

“Krajem februara ili početkom marta, prišao mi je Vasiljević u Ribniku. To je bilo kada sam izišao iz zatvora. Doveo sam kćerkicu u školu i Mlađo mi je rekao da moramo pričati o Muši. Rekao sam mu da je kasno jer sam dao izjavu o tome kad sam bio u zatvoru”, kazao je svjedok.

Vasiljević je optužen da je sa Draganom Garićem, zamjenikom komandira odjeljenja milicije u Ribniku, ubio Mušu Muhedinovića.

Prema optužnici, Muhedinovića su Vasiljević, Garić i drugi policajci odvezli do sela Treskavac, gdje su se zaustavili. Vasiljević ga je, kako se navodi u optužnici, uhvatio za rame i povlačio par metara prema ivici puta i, iz neposredne blizine, ispalio mu više metaka u leđa. Mušino tijelo je pronađeno poslije rata.

Dmičić je rekao da je u zatvoru bio jer ima dvije presude za ratni zločin. Tvrdi da mu je jednu poništio Vrhovni sud Republike Srpske (RS), dok je drugom osuđen na četiri godine zatvora. Pojasnio je da je, zajedno sa Garićem, osuđen zbog zločina počinjenog u Ribniku, odnosno ubistva civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Vasiljević je kazao da nije tačno što je Dmičić ispričao, istaknuvši da on nije izlazio iz auta, već su pucali Dmičić i Garić.

Svjedok Marko Čeko je rekao da je bio s Momčilom Savanovićem kada je došlo policijsko vozilo u kojem su bili Garić, Boban Matić i još jedan policajac. Svjedok je napomenuo da ih je Garić pozvao da dođu u jednu kafanu na piće. Tokom vožnje, kako je ustvrdio svjedok, Garić je kazao da mu je “završio komšiju”.

“Kad smo izišli iz vozila, vidio sam krv, a Garić je rekao da je ubio Mušu. Htio je da ga stavi u gepek, ali sam ja rekao da ga neću pomjerati. Rekao je da ima 200 ili 300 maraka i da idemo potrošiti”, ispričao je svjedok.

Svjedok Muhamed Muhedinović, sin ubijenog Muše, kazao je da je dobio obavijest da dođe po očevo tijelo, ali nije otišao, već je poslao sestru i strinu. Međutim, nije bilo tijela. Kasnije, 1998. godine, lovci su mu rekli gdje je tijelo njegovog oca.

Za optuženog Vasiljevića svjedok je izjavio da je prošle godine čuo da je ubio njegovog oca.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. septembar.

 

Goran Obradović