Članak

Vasiljević: Otac odveden i više se nije vratio

26. Septembra 2016.15:44
U Okružnom sudu u Banja Luci počelo je suđenje Mlađenu Vasiljeviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Ribniku.

Vasiljević je optužen da je sa Draganom Garićem, zamjenikom komandira odjeljenja milicije u Ribniku, ubio Mušu Muhedinovića.

Prema optužnici, Muhedinovića su Vasiljević, Garić i drugi policajci odvezli do sela Treskavac, gdje su se zaustavili. Vasiljević ga je, kako se navodi u optužnici, uhvatio za rame i povlačio par metara prema ivici puta i iz neposredne blizine mu ispalio više metaka u leđa. Mušino tijelo je pronađeno poslije rata.

Svjedokinja Esma Ramulj kazala je da je njen otac Muša Muhedinović dobio poruku da dođe u mjesnu zajednicu u Gornji Ribnik kako bi preuzeo pšenicu i platio kombajn.

Zajedno sa ocem otišli su svjedokinja, strina Mina i vozač kamiona kojeg su zvali kumom a koji im je bliži rođak. Kad su došli, svjedokinja je kazala da je Božo Davidović nasrnuo na njenog oca, opsovao mu tursku majku i rekao: “Tvoji su ubili mog brata”.

Nakon što mu je, kako je svjedokinja rekla, otac izrazio saučešće Davidović je rekao da će mu presuditi, te da sjedne na klupu i da ne smije bježati.

Kada je Davidović ušao u prostorije mjesne zajednice, svjedokinja je kazala da je njen otac pobjegao, trčeći u pravcu crkve.

Pošto nije ništa bilo od pšenice, svjedokinja je rekla da su krenuli i da su se zaustavili kod crkve, gdje je vidjela oca i Božu kako se vraćaju prema Ribniku.

“Tata je imao plave hlače, košulju i kapu a Davidović je bio u crnom”, kazala je svjedokinja, istaknuvši da su se oni vratili u Gornji Ribnik a vozač koji ih je vozio je svratio u kafanu.

Svjedokinja tvrdi da joj je vozač kasnije rekao da joj je otac u policijskoj stanici i da će ga odvesti u Ključ.

“Otac se više nije vratio. Kasnije sam pročitala izjavu od brata u kojoj je naveo da ga je ubio Vasiljević”, kazala je Ramulj.

Svjedokinja Mina Muhedinović je kazala da je živjela u istoj kući u kojoj i njen djever Mušo, ali da ne zna ko ga je ubio.

Svjedok Božo Davidović je kazao da je poznavao Mušu jer su obojica bili lovci. Pojasnio je da mu je brat Drago ubijen 22. augusta 1992. godine u Jajcu.

“Bio sam na dopustu i 28. avgusta došao sam u prostorije mjesne zajednice da prijavim brata. Iza mene je ušao Mušo i pitao šta se desilo sa mojim bratom. Rekao sam mu da su ga ubili pripadnici njegovog naroda. On je odgovorio: ‘Šta je i išao u Jajce, šta će tamo’? To me je jako uvrijedilo“, kazao je Davidović.

Prema njegovim riječima, odveo je Mušu u policijsku stanicu bez ikakve prisile i rekao dežurnom policajcu Draganu Gariću šta je bilo. Svjedok tvrdi da je otišao kući, a da je Garić rekao da će obaviti razgovor sa Mušom. Kasnije je, kako je pojasnio, čuo da je Mušo odveden i ubijen.

Svjedokinja Milica Stanarević je kazala da je njen pokojni muž Dušan bio komandir policijske stanice u Ribniku. Ona tvrdi da je 28. augusta 1992. godine bila u bašti i vidjela kako Davidović i Muhedinović odlaze u policijsku stanicu.

„Poslije 20-tak minuta Davidović je otišao, a Muhedinović je prošao pored moje kuće i otišao u pravcu mosta u Ribniku. Čula sam da je nestao, a da su ga odveli Dragan Garić i Boban Matić“, kazala je svjedokinja.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. septembar.

Goran Obradović