Članak

Oslobođen Safet Melić optužbe za zločin u travničkoj kasarni

26. Septembra 2016.16:06
Kantonalni sud u Novom Travniku donio je oslobađajuću presudu za Safeta Melića, bivšeg pripadnika Vojne policije Armije BiH (ABiH) optuženog za zločin počinjen u travničkoj kasarni.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Travnik, Melić je nečovječno postupao prema Radivoju Tegeltiji, Simi Tegeltiji i Pani Poletanu. Pojašnjavajući oslobađajuću presudu, predsjedavajuća Sudskog vijeća sutkinja Lazarela Porić rekla je da bi osoba bila osuđena za ovakvo krivično djelo, treba biti ispunjeno nekoliko uslova.

“Ovo vijeće nalazi da uvjeti nisu u cijelosti ispunjeni. Materijalni dokazi koji su izvedeni to nisu potvrdili. Iskazi svjedoka nisu podržani materijalnim dokazima”, kazala je sutkinja Porić, naglasivši da je Vijeće dovelo u sumnju iskaz svjedoka Radivoja Tegeltije, koji je u jednom iskazu rekao da je tri puta premlaćivan, a prvobitno jedanput.

Također, sutkinja je navela da je u svom iskazu svjedok Radivoje Tegeltija tvrdio da u zatvoru nije bilo kreveta, a svi ostali svjedoci da jeste i da je bila “kakva-takva posteljina”.

Preostala dva svjedoka imala su posredna saznanja o travničkoj kasarni.

Izricanju presude prisustvovao je optuženi Safet Melić, ali nisu njegov branilac Adil Lozo i tužilac Ahmed Mešić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Kenan Kavazović