Članak

Sljedeće sedmice presude za zločine u Odžaku i Zavidovićima

23. Septembra 2016.16:45
Državni sud će naredne sedmice izreći dvije presude za zločine počinjene tokom rata na području Odžaka i Zavidovića.

Apelaciono vijeće Suda BiH će 26. septembra izreći pravosnažnu presudu Iliji Juriću, optuženom za zločine počinjene u Odžaku. Prvostepenom presudom Jurić je u novembru 2015. oslobođen optužbi da je 1992. godine, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinio zločine nad civilima na području Odžaka.

Istog dana planirano je i izricanje prvostepene presude Draganu Glogovcu, optuženom da je 1992. godine, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u Kamenici.

Za utorak, 27. septembra, planirane su završne riječi Odbrana Mitra i Radeta Vlasenka te Drage Končara, kojima se skupa sudi za zločine počinjene 1992. godine na području opštine Prijedor.

Takođe u utorak trebalo bi da bude nastavljeno iznošenje završnih riječi Odbrana na suđenju Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženima za zločine u Srebreniku.

U petak, 30. septembra, planirane su završne riječi Odbrane Steve, Milosava, Marijana i Slavka Jovanovića, optuženih za zločine počinjene u Čajniču.

Za utorak, 27. septembra, zakazano je ročište na kojem će u svoju korist svjedočiti optuženi Emir Drakovac, koji je zajedno sa Muhamedom Šišićem, Azizom Šušom i Tarikom Šišićem optužen za zločine u Rogatici i Foči.

Iduće sedmice pred Sudom BiH nastavljaju se suđenja i za zločine počinjene u Doboju, Bužimu, Vitezu, Kotor Varoši, Trnovu, Bileći i Mostaru.

 

Dragana Erjavec