Članak

Tabaković: Novčanice na tijelu Miralema Dizdarevića

21. Septembra 2016.15:46
U nastavku suđenja Jugoslavu Tabakoviću pred Okružnim sudom u Trebinju, svjedok Optužbe prisjetio se uviđaja u trebinjskom naselju Lastva nakon dojave o pronalasku tijela.

Blažo Jokanović je rekao da je kao inspektor u policiji 27. jula 1992. godine vršio uviđaj u slučaju ubistva Miralema Dizdarevića, koga je lično poznavao.

Svjedok je naveo da je u policijsku stanicu pozvao Amera Alibegovića, koji je kazao da je primio anonimni poziv i da mu je rečeno da se u tunelu u naselju Lastva nalazi tijelo Miralema Dizdarevića.

Jokanović je posvjedočio da su na tijelu nastradalog bile vidljive povrede, da mu je lice bilo krvavo, te da je na lešu bilo novca i bonova koji su se tada koristili u Trebinju. Prema iskazu svjedoka, povrede nisu bile nanesene vatrenim oružjem.

“Ulaskom u tunel naišli smo na leš Miralema Dizdarevića i obavijestili smo istražnog sudiju, koji je dalje vršio radnje. Miralem je bio veliki Jugosloven, ne vjerujem da je motiv ubistva bilo neko zastrašivanje”, izjavio je svjedok Jokanović.

On je na pitanje Odbrane odgovorio da nije bilo smetnji prilikom vršenja uviđaja.

Tabakovića, kao pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optužnica tereti za učešće u ubistvu Miralema Dizdarevića.

Na poziv Optužbe saslušan je i Obrad Pištinjat, nekadašnji kriminalistički tehničar u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Trebinju.

“Na početku tunela, na nekom šljunku je bio leš. Bile su tu neke novčanice i jedna čaura, koja možda nema nikakve veze sa ovim slučajem”, potvrdio je Pištinjat.

Kazao je da o cijelom slučaju postoji i fotodokumentacija, rađena u crno-bijeloj tehnici.

Na pitanje Odbrane da li je bilo ko ometao uviđaj, Pištinjat je odgovorio da nije.

Odbrana je uložila prigovor zbog toga što na priloženoj fotodokumentaciji sa uviđaja stoji datum 26. jul 1992. godine.

Odbrana je za naredna ročišta najavila saslušanje šest svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. novembar.

Nikolija Bjelica