Članak

Alić: Novo vještačenje optuženog

21. Septembra 2016.15:47
Hasan Alić, optužen za zločin počinjen 1993. u okolini  Travnika, ponovo će biti podvrgnut neuropsihijatrijskom vještačenju kako bi se utvrdilo da li je sposoban za praćenje suđenja.

Odluka o novom vještačenju je donesena na prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Travniku prije početka suđenja u ovom slučaju, s kojom se složila i Odbrana optuženog Alića.

Alića, bivšeg pripadnika odreda “El Mudžahid”, optužnica tereti da je 21. oktobra 1993. godine u jutarnjim satima u zaseoku Orašac kod Mehurića (općina Travnik) ubio Dragana Dragoljuba Popovića, jednog od pet otetih civila.

Prema navodima iz optužnice, on je, po naredbi komandanta odreda “El Mudžahid”, u ritualnom obredu, sabljom oborio Popovića na zemlju i odsjekao mu glavu.

Na ovo, kao i na prethodna ročišta za izjašnjenje o krivnji, optuženi Alić je doveden u pratnji medicinskog tima. Bio je nepokretan i slabo je komunicirao.

Neuropsihijatrijsko vještačenje bit će obavljeno na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, kod tima predvođenog Abdulahom Kučukalićem, sa ciljem da se utvrdi da li je optuženi Alić sposoban da prati suđenje.

Ovaj tim je već obavio vještačenje u junu 2015. godine i tada je ocijenjeno da je Alić sposoban za praćenje sudskog procesa.

Kenan Kavazović