Članak

Ahmetbašić: Maltretiranja u Gornjem Rahiću

21. Septembra 2016.17:14
Na suđenju Mirsadu Ahmetbašiću za zločine počinjene na području Brčkog, Optužba je pročitala iskaze tri svjedoka koji su govorili o maltretiranjima zatočenika u Gornjem Rahiću.

Tužilac Radmilo Ivanović je pred Osnovnim sudom u Brčkom pročitao iskaze svjedoka koji se nisu mogli pojaviti pred sudom zbog bolesti, odnosno smrti.

Aleksandar Pavlović je u istrazi ispričao da su ga za 70 dana, koliko je bio u zarobljeništvu u Gornjem Rahiću, najviše tukli i maltretirali vojnici sa oznakama Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kojima on ne zna imena.

“Ti vojnici su nas svaki dan tukli čime su stigli i koliko su htjeli, iako su mene i još neke koji su bili sa mnom u toj hladnjači na Okrajcima zarobili kao civile”, naveo je Pavlović.

On je kazao da je vidio da su starcu Nedeljku Đokiću od udaraca izbili zube. Svjedok je naveo da je vođen sam na iskopavanje neeksplodiranih granata i na prinudni rad.

Pavlović je rekao da je optuženog viđao u svojstvu stražara u tom objektu i još “neke poznanike” iz Brčkog, ali da ga oni nisu tukli i maltretirali.

Branilac optuženog advokat Mirsad Islamović konstatovao je da ovaj svjedok ni u jednom od svoja tri iskaza ne spominje navode iz optužnice da je optuženi otključavao vrata prostorije u kojoj je boravio zarobljeni Pavlović.

Optužnicom se Ahmetbašić u više tačaka tereti da je, kao pripadnik 108. brigade “HVO za Bosansku Posavinu Armije RBiH”, u više navrata psihički i fizički zlostavljao zatvorena civilna i vojna lica srpske nacionalnosti, koja je obezbjeđivao kao stražar u krugu bivšeg Šumskog gazdinstva “Okrajci” kod Brčkog.

Svjedok Ljubomir Jagodić ispričao je kako je zarobljen u Brčkom i doveden u objekat hladnjače Šumskog gazinstva “Okrajci”, gdje je zatekao još šest zarobljenih muškaraca.

On je kazao da su ga udarala i maltretirala četiri maskirana vojnika, kojima on nije vidio lice. Naveo je da su druge puno više udarali nego njega.

“Imali smo samo jedan obrok dnevno. Spavali smo na betonu u tom objektu, a tu smo vršili i nuždu”, istakao je svjedok.

Branilac Islamović ponovo je konstatovao da svjedok nigdje ne pominje optuženog niti navodi ijednu radnju iz optužnice.

Pročitan je i iskaz svjedoka Berislava Stjepanovića, koji je govorio o položaju i namjeni objekata Šumskog gazdinstva “Okrajci” u Gornjem Rahiću i Maoči kod Brčkog, u kojima su, prema navodima optužnice, bila smještena lica srpske nacionalnosti zarobljena početkom rata.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. oktobar.

Mirsad Arnautović