Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Neizvjesno ko će platiti obeštećenja žrtvama seksualnog nasilja

16. Septembra 2016.13:54

U 340. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

  1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Vlasenko i ostali: Zatražena osuđujuća presuda

Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se optuženi Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar proglase krivima za zločine počinjene 1992. godine na području općine Prijedor.

Pržulj: Izgubljeni članovi porodica

Na suđenju optuženom Nenadu Pržulju za zločine počinjene na području Sokoca, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o nestanku članova obitelji.

Ćurguz: Razlike u iskazima svjedoka

Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju za zločine počinjene u Bihaću govorili o akciji Vojske Republike Srpske (VRS) u Ljutočkoj dolini i saznanjima o optuženom Saši Ćurguzu.

  1. HAG 

Mladić: Predsjednik Tribunala odbio razmatrati navode o pristrasnosti

Protekle sedmice predsjednik Haškog tribunala odbio je razmatrati podnesak advokata Ratka Mladića kojim se traži obustava postupka, a sud je i kritizirao vlasti Srbije jer odbijaju da sarađuju u postupku za nepoštovanje suda.

  1. FOKUS 

Neizvjesno ko će platiti obeštećenja žrtvama seksualnog nasilja

Iako se ratni zločini godinama procesuiraju u Bosni i Hercegovini, samo je u tri krivične presude dosuđen iznos nematerijalne štete za preživjele žrtve seksualnog nasilja, od kojih jedna još uvijek nije pravosnažna.

  1. NAJAVA SUĐENJA

Sljedeće sedmice biće nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Zvorniku, Goraždu, Vitezu, Kotor Varoši, Doboju, Srebrenici i Bratuncu.

 

    Srđan Kureljušić