Članak

Miletić: Tužilac nazvao Adamovića neprijateljskim svjedokom

15. Septembra 2016.17:19
Na suđenju za korupciju u pravosuđu, Vlado Adamović je posvjedočio da se sa optuženom Azrom Miletić dogovorio da je kao advokat zastupa u slučaju “nezakonitog prisluškivanja”.

Adamović je rekao da mu je Miletić prenijela da je saznala da je nezakonito prisluškuju i da su razgovarali o toj temi. On tvrdi da o tome postoji i snimljeni telefonski razgovor.

“Veže to za neki predmet ‘Bombaš’, Bugojno, i da je zato nadziru, da je to nezakonito. Pošto sam ja kao sudija prošao kroz tu zloupotrebu položaja, imao sam razlog više da budem zainteresovan. Znao sam da ono što ona priča nisu nebuloze”, kazao je Adamović.

Prema presretnutim telefonskim razgovorima, Miletić je 6. februara 2015. godine spomenula Adamoviću da je prisluškuju.

Adamović je potvrdio da ga je taj put Miletić zvala sa broja koji nije imao memorisan. Kasnije mu je, kako je naveo, rekla da je kontaktira preko izvjesnih Ajle i Vlatke.

Zbog čega ga nije zvala sa svog broja Adamoviću nije poznato.

Miletić je optužena kao sudija Suda BiH za primanje dara kako bi izdejstvovala povoljan ishod jednog žalbenog postupka.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Adamović je kazao da je Miletić najbolji sudija Suda BiH, ističući njenu stručnost, profesionalnost i poštenje.

“Sve je moralo biti perfektno… Interesovali su je samo pravo i činjenice”, rekao je Adamović, dodavši da je u privatnim razgovorima ponekad koristila neprimjeren rječnik.

Tužilac Džermin Pašić imao je niz prigovora na pitanja koja je Odbrana postavljala ili namjeravala da postavi Adamoviću u vezi s karakterom optužene, jer se ne nadovezuju na njegova direktna pitanja i optužnicu.

Optužena Azra Miletić je prokomentarisala da je Adamović pozvan na okolonosti koje nemaju veze sa optužnicom.

Sudija Biljana Ćuković je dio pitanja dozvoljavala, a nije dio koji se odnosio na rad na nekim drugim predmetima u prošlosti i ona koja nemaju veze sa ovim predmetom.

Tužilac Pašić imao je više dodatnih pitanja, kako smatra, o navodnom angažovanju Adamovića za branioca Miletićeve. Svjedok je potvrdio i da je nedavno bio kod branilaca u ovom predmetu i da su spomenuli da će svjedočiti.

“Ovog svjedoka Tužilaštvo u dijelu koji se odnosi na pitanja Odbrane smatra neprijateljskim. U vezi sa kontaktiranjem svjedoka biće vjerovatno otvoren tužilački spis”, kazao je Pašić.

Na suđenju je kao svjedok Tužilaštva saslušan i Kasim Smajlović, koji je potvrdio da je Miletić u februaru 2015. bila zainteresovana za kupovinu jednog stana u Tuzli.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

 

Marija Taušan