Članak

Divjan i ostali: Tijela u mrtvačnici u Vlakovu

14. Septembra 2016.11:57
Na suđenju za zločine počinjene na području Ilidže kod Sarajeva, svjedok Optužbe je ispričao da su tri tijela dovezena u mrtvačnicu u Vlakovo te da je o tome sačinjen izvještaj sredinom juna 1993. godine.

Marko Davidović, nekadašnji inspektor za opći kriminalitet u Stanici policije u Hadžićima, izjavio je da su 18. juna 1993. godine tri tijela razmijenjena, te da je on bio prisutan prilikom vršenja uviđaja nakon razmjene.

Pored službenika policije, kako je rekao, uviđaju je prisustvovao i mladi doktor koji je pregledao leševe, kao i porodice žrtava koje su vršile identifikaciju.

“Na svakom lešu bile su potvrde od Crvenog krsta, pisalo je od čega su stradali i imena”, kazao je svjedok i dodao da se radilo o Milanu Krstiću, Ranku Varagiću i Slavoljubu Kapetini.

Svjedok je rekao da je nakon uviđaja sačinjena službena zabilješka i podnesena krivična prijava protiv nepoznatog počinioca. Odgovarajući na pitanje Odbrane, Davidović je pojasnio da je njegov kolega u izvještaj prepisao podatke iz Crvenog krsta o uzroku smrti, te da u izvještaju nije bilo zabilješke ljekara.

Svjedok je napomenuo da ljekar najvjerovatnije nije sačinio zabilješku o pregledu tijela zbog neiskustva jer je bio mlad.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Mustafu Divjana, Ferida Delića i Aliju Gazibaru, nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH), za mučenje, nečovječno postupanje te nanošenje velikih patnji. Prema optužnici, Divjan je bio pripadnik Četvrte motorizovane brigade ABiH, a Delić i Gazibara vojni policajci ove brigade.

Prema optužnici, Divjan je 22. aprila 1993. nadzirao rad zatvorenika koji su iz logora “Silos” i “Krupa” (općina Hadžići) dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir” (općina Ilidža). Kako se navodi, nakon što je čuo da je njih nekoliko pobjeglo, iznad tranšeja je na zatvorenike pucao iz automatske puške i ubio dvojicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar.

 

Albina Sorguč