Članak

Mešinović i ostali: Savić odveden u selo

6. Septembra 2016.15:06
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Nemili kod Zenice, svjedoci su ispričali šta su vidjeli tokom pretresa sela Gojakovac, kada su radili na obezbjeđenju.

Svjedok Bahrudin Ajanović je kazao da je 20-ak mještana, uglavnom iz Topčić Polja, Skopljak poveo do sela i rasporedio okolo, kako niko ne bi izašao za vrijeme pretresa.

“Safet Kovačević i ja smo raspoređeni na vrh sela. U susret nam je došao jedan čovjek koji je vodio konja. Bio je to Jovo Savić. Mi smo ga zaustavili i rekli da sačeka dok neko ne dođe. Odveli su ga prema selu, ne znam ko je to bio”, izjavio je svjedok.

Prema njegovom iskazu, pet ili šest dana kasnije čuo je da je Jovo mrtav.

“Nisam vidio nikakva maltretiranja. Safet je cijelo vrijeme bio sa mnom. Druge optužene nisam vidio”, kazao je svjedok.

Ajanović je svjedočio na suđenju Asimu Mešinoviću, Ernardu Neslanoviću i Safetu Kovačeviću, koji su optuženi za mučenje civila tokom iznuđivanja priznanja o nelegalnom oružju.

Svjedok Zeir Skopljak je objasnio da je akcija u selu Gojakovac planirana zbog bojazni mještana Topčić Polja da su Srbi iz okolnih sela naoružani.

“U rejonskom štabu Nemila dogovoreno je da se pretraži selo Gojakovac. Otišli smo rano ujutru i rasporedili se oko sela. Pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Zenica i policija iz Nemile, koliko ja znam, izvršili su pretres. Teren je bio nepregledan, tako da nisam ništa posebno uočio”, rekao je svjedok.

Dodao je da je vidio da vodaju neka lica između kuća i vuku ih, ali ništa drugo.

Akcija u selu, kako je pojasnio svjedok, trajala je četiri ili pet sati. “Poslije sam čuo da je pronađeno naoružanje, a možda i godinu kasnije, da je umro Jovo Savić, što me iznenadilo”, istaknuo je Skopljak.

Nastavak suđenja je 29. septembra.

Dženana Sivac