Radio Justice sedmični magazin: „Izdajnicima“ male kazne za ratni zločin

2. Septembra 2016.13:29

U 338. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

  1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

 Marković i drugi: Oslobođeni krivice za zločin u Karačićima

Sud BiH oslobodio je osmoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice u septembru 1992. godine.

Baotić: Obavještajac nije povjerovao oštećenoj

Na suđenju za zločine počinjene na području Orašja, svjedok Odbrane je rekao da je u ratnom periodu saslušao oštećenu Mariju Tunde-Benković u vezi sa silovanjem i otimanjem automobila, ali da joj nije potpuno povjerovao.

Josipović i ostali: Susret optuženog sa svjedokom Tužilaštva

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se ne sjeća da je tokom istrage 2013. godine rekao da je čuo da se u julu 1995. pričalo da su na stadion u Bratuncu dovedeni zarobljeni Bošnjaci i da “ima i ubijanja”.

       2. FOKUS

„Izdajnicima“ male kazne za ratni zločin

Nemogućnost dogovora oko kazne s Tužilaštvom BiH i pritisci iz sredina iz kojih dolaze jesu razlozi zašto optuženi u većem broju slučajeva ne priznaju počinjenje ratnih zločina.

  1. HAG

Žalba na presudu Vojislavu Šešelju

Tužilaštvo Haškog tribunala uložilo je žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

  1. NAJAVA SUĐENJA

Naredne sedmice će biti održana suđenja za zločine u Prijedoru, Srebrenici, Orašju, Livnu, Bihaću, Čapljini, Trnovu, Kotor-Varoši, Zvorniku, Prijedoru, Mostaru i Vozući.

    Srđan Kureljušić