Članak

Ikonić i ostali: Zabilješke po prijavama zaštićene svjedokinje

1. Septembra 2016.16:59
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Rogatici, svjedoci Odbrane su potvrdili da su sačinili službene zabilješke u vezi sa optuženim Milisavom Ikonićem.

Dragan Šoja, policajac iz Rogatice, potvrdio je da je 22. januara 2016. godine u jednoj mjesnoj zajednici u ovoj općini zaprimio dojavu o upotrebi oružja od strane nepoznatog lica.

“Od S-2 smo saznali da je bila u kući, a njen muž u štali, kada je iz nepoznatog automobila ispaljeno nekoliko hitaca u njihovom pravcu. Ona je rekla da sumnja da je Ikonić Milisav, jer je taj dan bila na suđenju, i da hoće da je zastraši”, kazao je Šoja.

On je naveo da komšije, međutim, nisu čuli pucnje iz vatrenog oružja.

Svjedok Miodrag Popović, također uposlen u policijskoj stanici u Rogatici, naveo je da je 25. januara 2016. sačinio dodatnu zabilješku u vezi sa imenom Milisav Ikonić i prijavom svjedokinje S-2.

“Utvrđeno je da se on nije mogao dovesti u vezu s prijavom”, rekao je svjedok.

Tužilaštvo je prigovorilo ulaganju ovih zabilješki jer nisu povezane s optužnicom.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). S bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) Draganom Lubardom i Zoranom Ilićem, sudi mu se za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti koje su u junu i julu 1992. godine iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici.

Ikoniću se na teret stavlja da je u više navrata silovao S-1, a Lubarda je optužen za višestruko silovanje N-1. Iliću je na teret stavljeno silovanje maloljetne S-3.

S-2 je, prema navodima Odbrane, majka oštećene S-1. Ona je pred Sudom BiH 22. januara ove godine dala iskaz bez prisustva javnosti.

Na ročištu zakazanom za 15. septembar, u svoju korist bi trebao svjedočiti optuženi Lubarda.

Džana Brkanić