Članak

Velagići: Optuženi se ne sjeća nikakvih detalja

30. Augusta 2016.15:55
Svjedočeći u svoju korist, Muhko Velagić je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku govorio o događajima na mezarju Crnić u blizini Bugojna.

Optuženi Muhko Velagić je kazao da je obaviješten o smrti oca i sestre, te je zajedno sa bratom otišao do naselja Vrbanja.

“Otac je bio sav isječen, a polni organ mu je bio u ustima. Sestra nije imala glave. Sjećam se kad su izvadili tijela i poslije toga se ništa ne sjećam. Bio sam oko ulaza na mezarje. Ništa nisam ni vidio, ni čuo. Oca i sestru nisam mogao spustiti u mezar”, kazao je Muhko Velagić.

On je sa Safetom Velagićem optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen krajem jula 1993. godine na mezarju Crnić, kada je od posljedica premlaćivanja preminuo Marijo Zrno.

Muhko Velagić nije mogao da se sjeti detalja i imena osobe, iako mu je tužilac Ahmed Mešić pročitao izjavu koju je dao 2002. godine u Travniku.

Branilac Bekir Ferizović je zatražio od Sudskog vijeća da donese rješenje o neuropsihijatrijskom vještačenju Muhke Velagića. Sudsko vijeće je zatražilo medicinsku dokumentaciju.

Nastavak suđenja biće naknadno određen.

Kenan Kavazović