Članak

Ramić: Dešavanja na punktu posmatrao iz parka

30. Augusta 2016.16:19
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Suad Ramić zvani Bubu prisjetio se kako je u središtu Gornjeg Vakufa došlo do “haosa i pucnjave”.

Svjedočeći u svoju korist, on je rekao kako je dešavanja na punktu u središtu Gornjeg Vakufa, kod Vatrogasnog doma, posmatrao ispred svoje zgrade s roditeljima. Kasnije se sklonio u obližnji park.

Tog dana, kako je istaknuo, nije bio vojno angažovan niti je učestvovao u tim događajima.

“Vidio sam kada su magistralnim putem prošli kombiji i džipovi sa vojskom. Vidio sam, nakon toga, i da su pripadnici MUP-a (Ministarstvo unutrašnjih poslova) postavili punkt. Nastupio je haos i pucnjava”, ispričao je Ramić.

On je dodao da je sklonio roditelje i da je sve posmatrao iz parka.

“Pucali su sa Glavice i Zvizde. Bili su to ‘Garavi’, kojima je komandovao ‘Klica’. Pripadali su HVO-u (Hrvatsko vijeće obrane)”, izjavio je Ramić.

On je optužen da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), s grupom vojnika u julu 1992. godine ispred Vatrogasnog doma u Gornjem Vakufu iz vozila istjerao Mirka Franjića i Marija Lučića, a potom nečovječno postupao prema njima.

Ramić je kazao kako “spornog datuma” nije bio niti u jednoj vojnoj formaciji.

Optuženi je rekao kako je nakon rata bio u sukobu s Franjićem, jer ga je ovaj prevario. Naveo je da mu je Franjić uzeo vozilo i novac, a robu nikad nije isporučio.

“Imam puno informacija o Mirku Franjiću i Mariju Lučiću, i trebali bi oni sjediti ovdje, a ne ja. Taj dan kada je počeo sukob, počeo je iz kuće Mirka Franjića i sa tog mjesta su krenuli ‘Garavi’. Oni su zarobili ljude iz MUP-a. Niko ne želi da mi iziđe u susret i ispriča istinu, a postoje i dokumenti. Cilj im je bio zauzeti Gornji Vakuf u 48 sati”, kazao je Ramić.

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev Odbrane da se među dokaze uvrsti iskaz Mirka Franjića iz drugog predmeta, u kojem se pominje njegovo zarobljavanje, kao i prijedlog za ponovno svjedočenje Franjića.

Na ročištu zakazanom za 15. septembar Tužilaštvo i Odbrana iznijet će završne riječi.

Povezani članci

Kenan Kavazović