Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

26. Augusta 2016.13:46

U 337. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

  1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Aćimović: Telegram sa uputama za strijeljanje

U nastavku suđenja za genocid počinjen na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva izjavio je da je optuženi Srećko Aćimović odbio poslati vojnike koji su trebali strijeljati Srebreničane u julu 1995. godine.

Zmijanjac: Rođak nagle naravi i sličnog lika

Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, optuženi Dragoja Zmijanjac izjavio je da je bio na poslu kada je čuo za ubistvo Halila Dedića.

Puljić: Završen dokazni postupak Optužbe

U nastavku suđenja Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, Državno tužilaštvo je saslušanjem posljednjeg svjedoka o odvođenju zatvorenika na prinudne radove završilo dokazani postupak.

     2. FOKUS

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. Udruženja žrtava, ali i borci za ljudska prava, krive političare jer neće da usvoje zakon kojim bi bilo definisano šta i gdje se može obilježiti i postaviti.

 3. HAŠKI TRIBUNAL

Okončan dokazni postupak odbrane Ratka Mladića

Dokazni postupak odbrane generala Ratka Mladića okončan je minule sedmice pred Haškim tribunalom, pošto su sudije odbile prigovor branilaca koji su nameravali da izvedu još tri svedoka.

  1. NAJAVA SUĐENJA

Iduće sedmice nastavljaju se suđenja za zločin počinjen u Srebrenici, Kotor- Varoši, Bužimu, Odžaku, Bosanskom Brodu, Livnu, Mostaru, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Čapljini, Prijedoru, Konjicu i Doboju.

    Srđan Kureljušić