Članak

Tabaković: Svekra odveli na razgovor

24. Augusta 2016.14:19
U nastavku suđenja Jugoslavu Tabakoviću za zločin počinjen u Trebinju, svjedokinja Optužbe prisjetila se kako je njen svekar Miralem Dizdarević odveden iz kuće na informativni razgovor.

Snežana Dizdarević je pred Okružnim sudom u Trebinju kazala da je 26. jula 1992. godine bila u dvorištu kuće u naselju Zasad kada je začula lupanje po vratima.

Ona je rekla da je vidjela Nikolu Ćeranića i Dalibora Đurovića, koji su se “prije ulaska u dvorište ponašali agresivno”.

Prema njenim riječima, kasnije, nakon što su objasnili da Miralema samo traže zbog informativnog razgovora, “tenzije su se smanjile”.

Svjedokinja Dizdarević je kazala da je sigurna da je u automobilu ispred kuće čekao Jugoslav Tabaković, ali nije mogla da potvrdi da li je auto bio policijski.

Ona je navela da Đurovića, Ćeranića i Tabakovića nije poznavala lično, ali da je znala za njih jer su to bili “hrabri gradski momci koje su svi znali”.

“Bili su obučeni u maskirne uniforme, zelenkaste. Ne sjećam se da li su imali naoružanje. Ja sam dugo razmišljala zašto je Tabaković samo sjedio u autu. Nije se okretao ni pomjerao. Vidjela sam ga. Vidio je to cijeli komšiluk”, izjavila je Dizdarević.

Ona je dodala da je Ćeranića poslije toga dana srela još dva puta.

Dizdarević je rekla da je o ubistvu svekra Miralema čula sutradan od komšija Alibegovića.

Na pitanje da li je čula da se za ubistvo Miralema vezuju neka druga imena, svjedokinja je kazala da nije i da se pred njom o tome nije mnogo pričalo.

Prema optužnici, Tabaković je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) zajedno s Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Na suđenju je svjedočio i Hajro Isaković, koji je u Policijskoj stanici u Trebinju radio od 1986. godine do 1. aprila 1992., kada je, kako je rekao, ostao bez posla.

Isaković je kazao da mu je Jugoslav Tabaković bio radni kolega. Ubijenog Dizdarevića nije poznavao lično, ali je znao njegovog sina Alena.

Na pitanje da li je čuo koji bi mogao biti motiv ubistva, Isaković je rekao da je po gradu kružila priča kako su Dizdarevići bili izuzetno dobrog imovnog stanja, te da je moguće da je motiv bilo koristoljublje.

“Nisam čuo da se neka imena povezuju sa ovim ubistvom”, kazao je Isaković.

Suđenje se nastavlja 21. septembra.

Urednik Detektor