Članak

Melić: Pomagao komšijama i dobio batine

24. Augusta 2016.15:29
Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Safet Melić je izjavio da je pomagao oštećenim Radivoju i Simi Tegeltiji tokom njihovog boravka u zatvoru travničke kasarne krajem 1992. godine.

Melić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) optužen za zločin u Travniku, kazao je kako je oštećene Radivoja i Simu Tegeltiju poznavao odranije i da su im se porodice međusobno pomagale.

“On (Simo) je pomagao mojoj sestri kada je trabalo pasti Jajce i ja sam pomagao njemu što je god tražio. Kada su mi žena i djeca donosili jelo, i njemu sam davao”, rekao je Melić.

On je naveo da je zatvorenike, od kojih su većina bili pripadnici ABiH koji su napravili prekršaje, vodio na toalet i po obroke.

Optuženi je kazao da je za Simu i Radeta drugim vojnicima u travničkoj kasarni govorio “da su naši” kako bi ih spasio od zlostavljanja.

Prema Meliću, sva ovlaštenja su imali upravnik zatvora i vođe smjene, a on je bio “običan nepismeni stražar”.

“Tri puta sam izbjegavao metke čuvajući i sebe i njih. Zbog Radivoja sam dobio udarac u stražnjicu i manjerku punu čaja, za 40 vojnika. Tužili su me jer nikog drugog nisu znali u pritvoru, a oni žele samo pare”, izjavio je optuženi.

Odbrana je kao materijalni dokaz uložila spis Okružnog vojnog suda u Travniku koji, kako je naveo branilac Adil Lozo, govori o kretanju “navodno oštećenih, te da je riječ o osuđenim i naknadno amnestiranim osobama”.

Tužilac Ahmed Mešić imao je prigovor na zakonitost dokaza.

Tužilaštvo je obavijestilo Odbranu i Sudsko vijeće kako je optužnica izmijenjena.

Optužnica tereti Melića da je, umjesto u decembru, u novembru 1992. počinio zločin protiv civilnog stanovništva zbog maltretiranja Dane Poletana, Sime Tegeltije i Radivoja Tegeltije počinjenog u travničkoj kasarni.

Optuženi Melić je, prema izmijenjenoj optužnici, umjesto jednom, tri puta skočio na leđa oštećenom Radetu Tegeltiji.

“Da sam u ono vrijeme, sa 130 kilograma, skočio čovjeku na leđa, ne bi više nikad ustao”, rekao je optuženi Melić.

Branilac optuženog Adil Lozo nije se izjasnio o izmijenjenoj optužnici.

Na ročištu zakazanom za 21. septembar Optužba i Odbrana trebale bi iznijeti završne riječi.

Kenan Kavazović