Članak

Tabaković: Preko anonimnog poziva saznala za ubistvo muža

23. Augusta 2016.16:47
U Okružnom sudu u Trebinju počelo je suđenje Jugoslavu Tabakoviću za ratni zločin počinjen u ovom gradu.

Prema optužnici, Tabaković je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) zajedno sa Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Tabaković je, kako stoji u optužnici, sa Ćeranićem i Đurovićem došao ispred porodične kuće Dizdarevića, kako bi ga pozvali na informativni razgovor. Tabaković je, prema navodima Optužbe, Ćeranića, Đurovića i Dizdarevića čekao u automobilu. Kada su svi sjeli u auto, Tabaković je, kako smatra Okružno tužilaštvo u Trebinju, Dizdarevića odvezao u nepoznatom pravcu.

Muberiza, supruga ubijenog Dizdarevića posvjedočila je da je 26. jula 1992. godine, kada su došli Ćeranić, Đurović  i Tabaković, bila kod komšija preko puta porodične kuće. Muberiza je kazala da nije poznavala navedene osobe ali da ih poznaje njen sin Alen.

“Vidjela sam da je ispred kuće stao auto. Izašla su dva naoružana i uniformisana lica i počela da lupaju na vrata. Muž je izišao. Razgovarali su. Vratio se u kuću, obukao i pošao sa njima”, kazala je Muberiza, istaknuvši da je tada posljednji put vidjela muža.

Muberiza je kazala da su to sve vidjele i komšije kod kojih je bila, a koji sada žive u Danskoj.

Za smrt muža, svjedokinja je kazala da je saznala sutradan kada je komšija pozvao snahu Snežanu kako bi joj saopštio da je primio anonimni telefonski poziv u kojem je rečeno da je Miralem ubijen i da se tijelo nalazi u jednom željezničkom tunelu u naselju Lastva.

Supruga ubijenog je istaknula da nije mogla da vidi lik vozača automobila, niti da li je bio naoružan, ali je potvrdila da njen muž nije imao nikakvo naoružanje.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je potvrdila da su dvije osobe koje su izašle iz auta imali puške i bili u uniformama, dok vozača nije vidjela.

Sin ubijenog, Alen Dizdarević, kazao je da je vozilo koje je došlo ispred kuće bilo policijsko vozilo marke Golf 1, te da je lično poznavao Dalibora Đurovića, sa kojim je i razgovarao, dok je Ćeranića i Tabakovića poznavao iz viđenja.

Kazao je kako su bili u zelenim maskirnim uniformama i naoružani.

“Pričao sam sa Đurovićem dok se otac spremao. Rekao mi je da će ga brzo vratiti, da ga samo vode na informativni razgovor. Nisam od njih tražio nikakav nalog, jer sam se vodio time da ne bi ništa uradili, jer se poznajemo. Kad su ga odveli, pošto sam vidio da su se zadržali, pošao sam da ga tražim, išao sam prvo u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP). Sutradan smo saznali da je ubijen. Nisam nikada saznao razloge zbog kojih je ubijen”, rekao je Alen.

On je potvrdio da nakon tog dana više nije imao kontakta sa Ćeranićem, Đurovićem i Tabakovićem.

Alen je kazao da je cijeli grad pričao da je Jugoslav Tabaković ubio njegovog oca, ali da niko ništa nije mogao potvrditi.

Na upit Odbrane da li mu išta znači ime Dragan Vuković i da li je čuo da se to ime povezuje sa ubistvom njegovog oca, Alen je rekao da mu je ime poznato, ali da nije čuo da se on ima ikakve veze sa ubistvom.

Na početku suđenja Odbrana optuženog Tabakovića, kojeg zastupaju advokati Nina Kisić i Jovan Čokorilo, istakla je da Tužilaštvo nije priložilo dovoljno dokaza i da je sporno učešće njihovog branjenika u svim događajima koji su uslijedili nakon odvođenja oštećenog iz kuće.

Odbrana je najavila četiri do pet svjedoka, koji će tokom suđenja dati kratke iskaze, kao i da će uložiti 15-tak materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. avgust.

Urednik Detektor