Članak

“Silos”: Šabić bio zamjenik komandira

15. Augusta 2016.14:12
Na suđenju za zločin počinjen na području Hadžića, svjedok Odbrane Mustafa Karić ponovio je da je optuženi Mirsad Šabić za vrijeme njegovog angažmana u rezervnom sastavu policije, od aprila do jula 1992. godine, bio zamjenik komandira Policijske stanice u Pazariću.

Svjedok Karić je u unakrsnom ispitivanju takođe još jednom rekao da je komandir rezervnog sastava policije bio Nail Hujić, te da su naredbe dobijali od njega ili od šefova smjena.

Šabića optužnica tereti u svojstvu aktivnog policajca Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima i komandira Policijske stanice u Pazariću.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, Karić je precizirao da je Šabića skoro svakodnevno viđao tokom maja, juna i jula 1992. godine u policijskoj stanici u Pazariću.

Kako je naveo, kao rezervni policajac išao je u patrole i pretrese kuća osoba koje nisu htjele da predaju naoružanje, a među kojima je bilo ljudi koji su zatvoreni u Osnovnu školu “9. maj” u Pazariću.

“Vjerovatno su neki od zatočenih osoba izvođeni na ispitivanje, ali ja to iskreno ne znam, jer nisam bio tu”, objasnio je svjedok Karić.

Na pitanje Tužilaštva po čijem nalogu su zatvarana lica u Osnovnu školu “9. maj”, svjedok Karić je odgovorio da ni to ne zna.

Uz Šabića, za ratni zločin počinjen u Hadžićima optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember.

Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Kazić komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), dok su Hujić i Čović u različitim periodima bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”.

Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. avgust, kada će Odbrana Šabića ispitati još dva svjedoka.

 

Dragana Erjavec