Članak

Žrtva silovanja bez osnovnih prava

9. Augusta 2016.16:25
Udruženje "Žena-žrtva rata" zatražilo je od Vlade Kantona Sarajevo da osiguraju jednoj njihovoj članici, žrtvi ratnog silovanja, osnovne uslove za život.

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić kazala je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je neprihvatljivo da njihova članica, koja je tokom rata preživjela najstrašniju torturu, danas primorana živjeti u nehigijenskim uslovima.

“Ona živi u prostoriji, ne znam da li ima tri sa tri kvadratna metra. Spava na jednom starom kauču, a na patosu na spužvici su sin, kćerka i unuče od četiri godine. Nema uopšte kupatila ni toaleta. U jednom malom dvorištu mora izaći da se okupa, da opere… U dvorištu gdje se izlijeva kanalizacija, fekalije, sve… Da bi oprala kosu ona mora izaći u dvorište bio snijeg, bio mraz, oprati se i ući u kuću. To je katastrofa”, kaže Hasečić.

Prema riječima Hasečić, njen slučaj je bio predmet sudskog postupka, nakon kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu u oktobru prošle godine osudio Predraga Đurovića na devet i po godina zatvora jer je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), silovao jednu žensku osobu u ruševnoj zgradi u naselju Vraca u zimu 1992. godine. U presudi se navodi da je Đurović ovu ženu odveo iz njenog stana i silovao je pod prijetnjom da će je zaklati i ubiti joj dijete.

Hasečić je kazala da se njihova članica nalazi na 168 mjestu za dodjelu socijalnih stanova, te da se ta rang lista nije mijenjala 13 godina.

“Tu rang listu za dodjelu stanova sačinio je Centar za socijalni rad Novo Sarajevo sa kompletnom anamnezom za ovu ženu i proslijedili su je Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo”, kaže Hasečić.

Ona dodaje da je s problemom stambenog zbrinjavanja ove žene upoznala i Amelu Dautbegović, ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Kantonu Sarajevo, te da je dogovoreno da se u što kraćem vremenu pokuša riješiti njen problem.

“Zadovoljni smo razgovorom, prijedlozima i sugestijama sa sastanka sa ministricom na kojem je ona podržala našu borbu za pravdu i istinu i rekla da će sve učiniti da pomogne našoj populaciji kako je i rekla: ‘Vi zaslužujete svaki vid pažnje'”, kazala je Hasečić.

Na stranici Vlade Kantona Sarajeva saopćeno je u ponedjeljak, 8. augusta, da je ministrica Dautbegović iskazala spremnost za pomoć i podršku radu Udruženja “Žena-žrtva rata”.

“Kada je u pitanju zapošljavanje, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je kroz program zapošljavanja prioritet dala ovoj kategoriji žena i žena žrtava porodičnog nasilja”, kazala je Dautbegović.

U saopćenju se navodi i da će se u narednom periodu pokušati osigurati adekvatno stambeno zbrinjavanje za članice udruženja koje žive u teškoj socijalnoj, ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji.

Albina Sorguč