Članak

Sarić: Uloženi Butlerovi izvještaji

11. Jula 2016.16:36
U nastavku suđenja Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza.

Tužilac Ibro Bulić je kao materijalne dokaze uložio dva izvještaja vojnog eksperta Richarda Butlera, koji sadrže više od 300 dokumenata.

Prvi izvještaj, kako je objasnio Bulić, odnosi se na vojne događaje u Srebrenici, dok je drugi dokument Izvještaj o komandnoj odgovornosti u brigadi Vojske Republike Srpske (VRS).

Među materijalnim dokazima su i transkripti svjedočenja tri holandska vojnika pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu koja su odbila da svjedoče u ovom predmetu kao svjedoci Tužilaštva.

Odbrana optuženog Sarića se usprotivila uvođenju ovog dokaza smatrajući da je time uskraćena za unakrsno ispitivanje ovih svjedoka.

“Tužilaštvo je trebalo ove svjedoke da dovede na unakrsno ispitivanje. Pošto nam to nije omogućeno, naravno da smatramo da smo kao Odbrana oštećeni”, objasnio je advokat Aleksandar Lazarević.

Staništa Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da će Sud ipak prihvatiti ove dokaze, ali da Tužilaštvo treba biti svjesno kakva je dokazna vrijednost ovih dokumenata s obzirom da Odbrani nije bilo omogućeno unakrsno ispitivanje ovih svjedoka.

Sarić je optužen da je počinio genocid kao komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS). Tužilaštvo BiH ga tereti da je u julu 1995. komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. avgust.

Dragana Erjavec