Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Svakodnevna potraga za srebreničkim kostima

8. Jula 2016.17:21

U 333. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Presuda za zločine u Rogatici 30. avgusta
Sud BiH će 30. avgusta izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti na području Rogatice 1992. godine.

Iživljavanje u Kotor-Varoši
U nastavku suđenja za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je seksualno zlostavljan i premlaćivan u policijskoj stanici. Kazao je kako ga je u zatvoru iza suda tukao optuženi Duško Vujičić.

Pržulj “glavni akter za sve”
Na suđenju Nenadu Pržulju, svjedoci Državnog tužilaštva govorili su o zatočeništvu u Sokocu i Čavarinama, gdje su boravili u lošim uslovima i bili premlaćivani.

2. FOKUS
Svakodnevna potraga za srebreničkim kostima
21 godinu nakon počinjenja genocida u Srebrenici još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci svih ubijenih. Ovog godine biće ukopano više od stotinu identifikovanih. Oko hiljadu ubijenih Srebreničana još uvijek nije pronađeno. Ne gubeći nadu, dobri ljudi i povratnici u srebrenička sela i danas traže kosti svojih sugrađana. Jedan od njih je i Ramiz Nukić koji svakodnevno pređe po 30 kilometara u potrazi za kostima ubijenih sugrađana.

3. NAJAVA SUĐENJA
Nastavit će se i suđenja za zločine u Kotor –Varoši, Srebrenici, Odžaku, Bužimu, Zavidovićima, Sarajevu, Konjicu, Mostaru, Foči i drugim gradovima.

    Srđan Kureljušić