Članak

Papić: Čovjek s kaubojskim šeširom

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva je izjavila da je od snahe i majke saznala da je optuženi Veljko Papić ubio njenog oca.

Svjedokinja Almedina Šabanović je do 13. maja 1992. godine s roditeljima živjela u naselju Grbavica. U stanu su ostali majka i otac.

Dok je 1994. godine boravila u Zagrebu, brat joj je rekao da je njihov otac Adem ubijen, te da se među “imenima vojnika spominje i Veljko Papić”.

Kako je ispričala, dvije godine kasnije u Australiji joj snaha pokazuje u novinama sliku srpskih vojnika sa kojima je bio čovjek s kaubojskim šeširom. Snaha joj je kazala da je taj čovjek ubio njenog oca.

Prema saznanjima koja ima svjedokinja, njenog oca su vojnici uhvatili i tukli na Grbavici.

“Komšije su rekle da su cijelo vrijeme na Grbavici na ulici tukli mog oca. Kako je padao, oni su njega dizali i ponovo udarali. Komšinica je čula jauke i tupe udarce (…) Moja majka je također rekla da je mog oca ubio Veljko Papić”, ispričala je Šabanović.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1994. u naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Suđenje će se nastaviti 9. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija