Članak

Zatraženo ukidanje presude Bogdanoviću i Sladoju

Federalno tužilaštvo zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude Slobodanu Bogdanoviću i Goranu Sladoju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, dok su Odbrane istakle da se ova presuda treba potvrditi.

Federalni tužilac Munib Halilović predložio je da se presuda Bogdanoviću i Sladoji ukine, te da se predmet vrati na ponovno suđenje. Prema riječima tužioca, oslobađajuća presuda nije dovoljno obrazložena.Kantonalni sud u Sarajevu je u novembru prošle godine oslobodio Slobodana Bogdanovića i Gorana Sladoje optužbi da su, kao pripadnici vojno-policijskih snaga, 13. juna 1992. godine Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu i udarali ih, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Oslobođeni su i optužbe da su 1992. godine dolazili u kuću porodice Simić i fizički zlostavljali Rajka Simića jer je bio oženjen ženom druge nacionalnosti.

Odbrana Bogdanovića je u odgovoru na žalbu tužioca kazala da je Tužilaštvo u odnosu na prvu tačku imalo samo jedan dokaz, a to je izjava oštećenog Bajre Bešića, koji tom prilikom nije spominjao optuženog Bogdanovića.

“Predlažem da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda”, kazao je advokat Radivoje Lazarević.

Sladojin advokat Midhat Kočo je rekao da ostaje pri svom pismenom odgovoru na žalbu, te je također zatražio da se potvrdi oslobađajuća presuda.

“Činjenični rezultati dokaznog postupka Odbrane su uvjerljivi i nedvosmisleni. Izjave svjedoka Tužilaštva su kontradiktorni za razliku od svjedoka Odbrane koji su mu dali alibi”, dodao je Kočo.

Vrhovni sud Federacije BiH će odluku donijeti naknadno.

Emina Dizdarević Tahmiščija