Članak

Psihičke posljedice od zarobljeništva

4. Jula 2016.15:25
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Brčkog, vještak sudske medicine je konstatovao da većina oštećenih nakon preživljenih tortura u zarobljeništvu boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Petko Grubač, vještak psihijatrijske struke, po naredbi Tužilaštva Brčko Distrikta izvršio je vještačenje osmorice oštećenih u ovom slučaju kako bi utvrdio kakve je posljedice po njihovo zdravlje prouzrokovao boravak u zarobljeništvu te da li mogu svjedočiti pred sudom.

Grubač je pred Vijećem Osnovnog suda u Brčkom kazao da je kod svih oštećenih u manjoj ili većoj mjeri dijagnostikovan PTSP kao posljedica doživljenih psihičkih i fizičkih tortura u zarobljeništvu.

Takođe, kod gotovo svih oštećenih je utvrđena trajna promjena ličnosti, anksioznost ili depresija, zbog kojih imaju ozbiljnih zdravstvenih problema koji utiču na njihov svakodnevni život.

“Jedan od simptoma PTSP-a je i nemogućnost tačnog sjećanja kod pojedinih osoba, no vještačenjem je utvrđeno da većina oštećenih ima očuvano sjećanje o ključnim događajima iz vremena dok su bili u zarobljeništvu te kao takvi mogu svjedočiti pred ovom sudom”, istakao je Grubač.

Vještak je nalaz i mišljenje iznio na suđenju Mirsadu Ahmetbašiću, bivšem pripadniku 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu, Armije Republike BiH (ARBiH).

On je optužen da je, kao stražar u krugu bivšeg šumskog gazdinstva “Okrajci” kod Brčkog, u više navrata psihički i fizički zlostavljao zatvorena civilna i vojna lica srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja je zakazan za 21. septembar.

Mirsad Arnautović