Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Preko najboljih do presude

1. Jula 2016.14:36
U 332. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice prenosimo: Branitelji na predmetima ratnih zločina u Sudu BiH najčešće su izabrani po “čuvenju”, broju oslobađajućih presuda ili po preporukama kolega.

Iz tih razloga pojedini branitelji zastupaju znatno više optuženih za ratne zločine nego njihove kolege.

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Mehmed kaminić, Samir Kreso, Hebib Čopelj i Srećko Aćimović.

Zatražena kazna za Ibračevića, Smajlovića i Ćovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović budu kažnjeni zbog zločina na području Srebrenika u ljeto 1992. godine.

Civilna policija učestvovala u odvođenju zatvorenika

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedok Odbrane kazao da je civilna policija učestvovala u odvođenju zarobljenika iz Bijelog Polja u naselje Vrapčići.

Svjedok nije vidio Aćimovića u Ročeviću

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da nije vidio optuženog Srećka Aćimovića u školi u Roćeviću kada su dovedeni zarobljenici.

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED HAŠKIM TRIBUNALOM

Haški tribunal je izrekao još jednu pravosnažnu presudu zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH. Osuđeni su bivši visoki zvaničnici policije Republike Srpske Mićo Stanišić i Stojan Župljanin.

FOKUS

Preko najboljih do presude

Branitelji na predmetima ratnih zločina u Sudu BiH najčešće su izabrani po “čuvenju”, broju oslobađajućih presuda ili po preporukama kolega. Iz tih razloga četiri branitelja zastupaju znatno više optuženih za ratne zločine nego njihove kolege.

NAJAVA SUĐENJA

Naredne sedmice će se nastaviti suđenje za zločine u Rogatici, Zvorniku, Foči, Livnu, Bužimu, Kotor – Varoši, Doboju, Srebrenici, Čapljini, Mostaru, Ljubuškom, Sanskom Mostu, Prijedoru, Tesliću i drugim gradovima.

    Srđan Kureljušić