Članak

Razoružavanje na zajedničkom punktu

30. Juna 2016.17:01
Svjedoci Odbrane Suada Ramića govorili su pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku o razoružavanju na zajedničkom punktu 20. juna 1992.

godine u Gornjem Vakufu.

Svjedok Fuad Mahmutović opisao je događanja u Gornjem Vakufu 20. juna 1992. godine na zajedničkom punktu Teritorijalne odbrane (TO) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Na punkt su upali ‘Garavi’, koje je vodio Klica, i razoružali su nas, pripadnike TO, ali nisu dirali pripadnike HVO-a. To je trajalo od 15 do 23 sata. U tom periodu htjeli su da nas vode na strijeljanje, udarali su nas i maltretirali. Tek kada su zarobljeni oficiri Hrvatske vojske (HV), došlo je do razmjene“, posvjedočio je Mahmutović.

Svjedok Safet Heljić potvrdio je kako tog dana nije vidio optuženog Suada Ramića zvanog Bubu, nego njegovog brata.

I svjedok Muhamed Polić je opisao dolazak pripadnika postrojbe “Garavi“ i kako je zarobljen.

On je kazao kako je tokom zarobljeništva udaran, malteretiran i da je zaobio više udaraca kundakom u predjelu glave. Što se tiče oštećenog Mirka Franjića, Puljić misli da je bio pripadnik postrojbe “Garavi“.

Optužnica tereti Suada Ramića zvanog Bubu, bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za nečovječno postupanje prema civilima u ljeto 1992. godine u Gornjem Vakufu prilikom zarobljavanja Mirka Franjića.

Svjedok Salko Pandur je tada držao ugostiteljski objekat pored kojeg je bio bazen. On je tog dana bio u objektu.

“Vidio sam ljude u bazenu, ali nisam vidio nikakvu vojsku oko bazena. Poznajem okrivljenog, ali ga nisam vidio tog dana“, reko je Pandur.

Na prijedlog Odbrane, u dokazni materijal uvrštena je i dokumentacija o vojnom angažmanu Mirka Franjića u postrojbama HVO-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. avgust.

Povezani članci

Kenan Kavazović