Članak

Uhapšeni zbog ubistva 27 Bošnjaka u Bosanskom Novom

21. Juna 2016.12:56
Šest osoba uhapsili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas u Bosanskom Novom u okviru istrage Tužiteljstva BiH.

Milenko Babić, Ostoja Balaban, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović uhapšeni su pod sumnjom da su tijekom lipnja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), Teritorijalne obrane (TO), Vojne policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, sudjelovali u ubojstvima, mučenju i progonu cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, iz mjesta Ekići i Alići, na području Bosanskog Novog.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, osumnjičeni su osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u ubojstvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, koji su odvojeni od svojih obitelji, mučeni i zlostavljani, nakon čega su odvedeni na jednu lokaciju, gdje su natjerani da kopaju zajedničku grobnicu, te ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i ukopani u masnovnu grobnicu.

Osumnjičeni se terete da su zajedno sa drugim osobama, osobno i izravno sudjelovali u mučenjima i ubojstvima civila, te da su 1996. godine, u namjeri prikrivanja zločina, sudjelovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u rijeku, što je prouzročilo da tijela samo 6 osoba budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini rijeke gdje su bačeni, dok se za tijelima ostalih još uvijek traga.

Tijekom dana, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Nedim Hasić