Članak

Optuženi sa skupinom muškaraca na groblju Crnići

20. Juna 2016.13:14
U Kantonalnom sudu u Novom Travniku, u iskazu Perice Šistola navedeno je da je optuženi Muhko Velagić došao sa skupinom muškaraca na groblje Crnići, nadomak Bugojna, gdje su zarobljenici premlaćivani.

Iskazi Perice Šistola i Marka Krajinovića pročitani su u sudnici Kantonalnog suda u Novom Travniku jer su obojica preminuli.

“Najviše su maltretirani Zrno Vinko i Zrno Marijo. Isticao se jedan mladi čovjek u maltretiranju. Ne mogu tačno reći ko je tukao Vinka i Marija Zrna”, stoji u iskazu Šistola, na čijim rukama je preminuo Marijo Zrno.

Krajinović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je također zarobljen u Bugojnu, opisao je odvođenje na prisilni rad na groblje u Crnićima, gdje su trebali biti sahranjeni ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanje. Krajinović je kopao zajedno s Marijom Zrno, a u njegovom iskazu spominje se Alija Osmić i “sin Fehke – vlasnika restorana”.

Osmić je u Sudu BiH osuđen na tri godine zatvora zbog zločina u Bugojnu.

Iskazi Šistola i Krajinovića pročitani su na suđenju Muhki i Safetu Velagiću, bivšim pripadnicima Armije Republike BiH (ARBiH) koji su optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen krajem jula 1993. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juli.

Kenan Kavazović