Audio zapisi

Radio Justice sedmični magazin: Složeni predmeti vuku prijave protiv tužilaca ili sudija

17. Juna 2016.13:06
U 330. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice donosimo razgovor sa  glavnim disciplinskim tužiocem o sankcijama koje su izrečene sudijama i tužiocima, prijavama koje se podnose, te općenito o radu pravosudnih institucija u BiH.

U ovosedmičnom pregledu donosimo:

1. IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BiH

Iz stanova odvedeni na Heliodrom

Na suđenju za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se ljeta kada je protjeran iz svog stana i odveden u logor Heliodrom.

Čuli za ubistvo Halila Dedića

Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, pročitani su iskazi svjedoka koji su naveli da su čuli za ubistvo Halila Dedića.

Udarali ga u stanici

Svjedok Državnog tužilaštva je u sudnici prepoznao optuženog Duška Maksimovića kao osobu koja ga je nekoliko puta udarila te mu psovala u Policijskoj stanici u Kotor-Varoši.

2. IZVJEŠTAJ IZ HAGA

Poslije jednomesečne pauze, haški proces Ratku Mladiću nastavljen je iskazom jednog od poslednjih svjedoka Odbrane, ruskog pukovnika Andreja Demurenka, koji je prije vremena okončan na neuobičajen način.

3. FOKUS

Murtezić: Složeni predmeti vuku prijave protiv tužilaca ili sudija

Odlazeći glavni disciplinski tužilac u razgovoru za BIRN Radio justice govori o sankcijama koje su izrečene sudijama i tužiocima, prijavama koje se podnose, te općenito o radu pravosudnih institucija u BiH.

4. NAJAVA SUĐENJA

Naredne sedmice nastavit će se i suđenja za zločine počinjene u Odžaku, Čajniču, Sanskom Mostu, Sokocu i Milićima.

 

    Srđan Kureljušić