Članak

Ponovljeno suđenje Iliji Đogatović

15. Juna 2016.15:39
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku danas je ponovljen postupak protiv Ilije Đogatovića nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo presudu kojom je bio osuđen na šest godina zatvora za zločin počinjen 1992. na području Donjeg Vakufa.

Ponovo su saslušani svjedoci Bakir Mustafica i Mensur Šutković, a Optužba i Odbrana saglasile su se da neće pozivati ostale svjedoke saslušane u prvostepenom postupku.

Prema optužnici, Ilija Đogatović je s Čedom Fonjgom 11. juna 1992. na lokalitetu Ivankine njive zaustavio civile

Bakira Mustaficu i Sulejmana Šutkovića, koji su htjeli napustiti tu teritoriju.

Navodi se da su optuženi, nakon što su ih uputili preko borbene linije u mjestu Čehajići, pucali u njih. Šutković je od zadobijenih rana preminuo, a Mustafica je uspio pobjeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Svjedok Mustafica je rekao da je samo u policiji davao izjave o ovom događaju.

“Čedo Fonjga i Ilija Đogatović su pucali. Čedu Fonjgu poznajem. Bio je deset do 15 godina sa mnom na terenu. Bio je monter”, izjavio je Mustafica.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Darmina Avdića da li zna Zdravka Fonjgu, svjedok je odgovorio kako poznaje samo Stojana Fonjgu.

Svjedok Mensur Šutković, sin ubijenog Sulejmana Šutkovića, kazao je kako je prvi put svjedočio pod tremom i kako je bio zbunjen.

“Ja sam se zbunio. Bakir je meni tada tačno rekao da su sreli Iliju i Čedu”, kazao je svjedok.

Na prijedlog Odbrane pročitan je i iskaz Osmana Šutkovića dat 2014. godine u Kantonalnom tužilaštvu u Travniku u kojem se spominje Zdravko Fonjga.

U završnoj riječi kantonalni tužilac Ahmed Mešić zatražio je osuđujuću presudu, dok je braniteljica Branka Praljak predložila obustavu postupka protiv svog branjenika zbog nedostatka dokaza.

Izricanje presude najavljeno je za 20. juni.

Kenan Kavazović