Članak

Povrede tupim predmetima

14. Juna 2016.15:34
Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, vještak sudske medicine konstatovao je da je većina povreda na oštećenim prouzrokovana tupim predmetima.

Vještak Zdenko Cihlarž kazao je pred Osnovnim sudom u Brčkom da su vanjske povrede i ožiljci na tijelu oštećenih uglavnom nastali djelovanjem tupih predmeta, pesnica, ali i noževa, i gašenjem cigareta.

Na osnovu medicinske dokumentacije, razgovora sa oštećenima i pregleda, on je, po naredbi Tužilaštva Brčko Distrikta, utvrdio intenzitet povreda kod osam svjedoka, oštećenih u ovom slučaju.

Cihlarž nije mogao precizirati vrijeme kada su te povrede i ožiljci zadobijeni. Rekao je da je evidentno da su iz ranijeg perioda i da je moguće da su iz vremena kada su ta lica boravila u zarobljeništvu, gdje su fizički maltretirana.

On je napomenuo da kod nekolicine oštećenih nisu uočene vanjske povrede i ožiljci, ali da to ne znači da nisu udarani pesnicama i nogama, od čega su zadobijali modrice koje su s vremenom nestale.

Vještak je nalaz i mišljenje iznio na suđenju Mirsadu Ahmetbašiću, bivšem pripadniku 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu, Armije Republike BiH (ARBiH).

On je optužen da je, kao stražar u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Okrajci kod Brčkog, u više navrata psihički i fizički zlostavljao zatvorena civilna i vojna lica srpske nacionalnosti koja je obezbjeđivao.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juli, kada bi svoj nalaz trebao iznijeti vještak sudske medicine Petko Grubač.

Mirsad Arnautović