Članak

Plivanje na suhom

10. Juna 2016.15:45
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Mirko Franjić je ispričao kako je u ljeto 1992. godine, po povratku u Gornji Vakuf s ratišta u Hrvatskoj, zarobljen i proveden u bazen kod jednog ugostiteljskog objekta.

Franjić je posvjedočio kako ga je iz vozila izvukao “Bubu”, pokazavši na optuženog Suada Ramića, te ga počeo udarati.

“Galamio je, ‘izlazi, izlazi’… Uhvatio me za kosu i izvukao iz auta. Udario me nekoliko puta nogom u stomak dok sam ležao i odveo me prema bazenu. Nikad mi neće biti jasno, ali kada je jednom udario puškom u leđa, pukao je kundak”, prisjetio se Franjić.

Prema njegovim riječima, u bazenu je bilo još zarobljenih osoba.

“Malo smo plivali po suhom. Pucali su iznad nas, ali niko nas nije dirao. Ova vojska, Teritorijalna odbrana (TO), tjerala nas je da plivamo po suhom. Ovaj gospodin Bubu je najmanje bio na bazenu i nije pucao. Kad zapucaju, mi plivamo isto da je pun bazen”, izjavio je svjedok.

Ramić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optužen je da je s grupom vojnika u julu 1992. godine ispred Vatrogasnog doma u Gornjem Vakufu zaustavio vozilo, iz kojeg je istjerao Mirka Franjića i Marija Lučića, te ih tukući odveo u obližnji objekat, gdje su zadržani s još nekoliko zarobljenih osoba.

Branilac optuženog Hajrudin Pokvić pitao je svjedoka da li je bio pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), na što je svjedok odgovorio da je bio pripadnik Hrvatske vojske (HV). Svjedok je također kazao kako ga optuženi Ramić nije udarao u kafani i na bazenu.

Optuženi Ramić je svjedoka ispitivao o njihovom susretu koji se desio 1995. godine i pokušaju poslovne saradnje.

“Ovdje laže, da sam ga ja tukao, ne bi mi došao na noge. Ponudili su mi cigarete i brašno. Ja sam im dao auto, crveni Golf 2, da dovezu robu. Nikad mi nije vratio auto… Bio je bojovnik HVO-a i pripadnik SIS-a”, rekao je optuženi.

Nastavak suđenja je 30. juna, kada će Odbrana započeti sa saslušanjem svjedoka.

Kenan Kavazović